Magyar városok a reflektorfényben Európa egyik legjelentősebb ingatlanvásárán
HIPA

Magyar városok a reflektorfényben Európa egyik legjelentősebb ingatlanvásárán

2019. 03. 14.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke

Az idei évben is jelentős érdeklődés övezte a Magyarország-Budapest standot a MIPIM nemzetközi ingatlan szakkiállításon Cannes-ban. A főváros által kínált lehetőségek mellett olyan Budapesttől távolabb eső lokációk projektjei és fejlesztési irányai is bemutatkoztak a befektetői közönségnek, mint Debrecen, Miskolc, Szeged és Zalaegerszeg.

A MIPIM a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, amelynek keretében már 30. alkalommal gyűlnek össze az ingatlanszektor legbefolyásosabb szereplői a Cannes-i filmfesztiválnak is helyet adó Palais des Festivals-ban. A négynapos rendezvényen 2019-ben 100 ország 3100 kiállítója vesz részt, és mintegy 24 200 szakmai látogatót várnak, köztük jelentős arányt képviselnek a döntéshozói és felsővezetői szintű érdeklődők.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyarország-Budapest stand ezúttal is egy hármas együttműködés eredménye: Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). A három szervezet a magyarországi beruházási környezet kínálta egyedi előnyök bemutatása mellett közösen népszerűsíti a tervezett, a folyamatban lévő, vagy már lezárt hazai ingatlanprojekteket Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Zalaegerszegen.

Előadásában Ésik Róbert, a HIPA elnöke bemutatta a meghívott városokat, valamint ismertette a közelmúltban a külföldi működőtőke-beruházások (FDI) ösztönzésében elért sikereket, melyekben jelentős szerepet játszott a vidéki helyszínek által kínált vonzó üzleti környezet.

Debrecen városa már második alkalommal jelenik meg a közös standhoz csatlakozva. A BMW tavalyi bejelentésének köszönhetően az ingatlanpiac is felpezsdülni látszik Debrecenben, ami felkeltette a fejlesztők és beruházók figyelmét, ezért 2019-ben a város elsősorban iroda, hotel és további szolgáltató szektorhoz kapcsolódó fejlesztéseket mutat be. Ezen túlmenően az FDi magazintól tavaly átvehetett FDI Strategy díj után az idei évben négy kategóriában (Oktatás és készségek, Képzés és teljesítménymenedzsment, Beruházás-támogatás, valamint Szerkesztők választása) is díjazták a város teljesítményét.

A MIPM kiváló lehetőség Miskolc számára is, hogy bemutathassák az elmúlt időszak eredményeit, valamint az innovációs és magas hozzáadott értékű projekteken alapuló jövőképét. A felmerülő igényekre ad választ többek között a régióban is kiemelkedő, 10 000 négyzetméteres, A+ kategóriás Avalon Business Center, az emblematikus belvárosi Avas Hotel újragondolása, valamint a Déli Ipari Park és a Mechatronikai Ipari Park fejlesztései.

Zalaegerszeg egyike a legdinamikusabban fejlődő hazai lokációknak, a város környezetében zajló járműipari, logisztikai és ICT beruházások kiemelkedő hosszútávú lehetőségeket rejtenek mind Zalaegerszeg, mind pedig a környező települések számára. A város projektjei között bemutatkozott többek között a 2019 májusában megnyíló komplex járműipari tesztpálya is.

Szeged a vidéki városok között egyedülálló módon az ipari, gyártás fókuszú alapokra építkezést átlépve – a tudományegyetemi bázisra alapozva – rögtön a tudásalapú, magas hozzáadott értéket előállító szolgáltató ágazatokra építi a jövőt. Ennek megfelelően az általuk bemutatott városfejlesztési tervek is ezt az irányvonalat követik, például a 85 hektáros tudományos ipari park mellett létesülő komplex iroda, hotel és szabadidőközpont, Dél-Magyarország meghatározó lakópark beruházása, a Cédrus Liget, továbbá az úszóaréna és Liget projektek.