Magyarország ismét az élen végzett a régió legvonzóbb beruházási helyszínei között
HIPA

Magyarország ismét az élen végzett a régió legvonzóbb beruházási helyszínei között

2024. 05. 13.

A kereskedelmi ingatlanok, gazdaságfejlesztés, létesítménytervezés, lokációelemzés és közvetlen tőkebefektetések vezető kiadványa, a Site Selection Magazine minden évben közzéteszi Global Best To Invest rangsorait, hogy pillanatképet adjon a legjobb beruházási helyszínekről. Tavalyhoz hasonlóan Magyarország ismét az élen végzett a Kelet-Európa & Közép-Ázsia kategóriában, miközben Budapest a harmadik helyre jött fel a régiós nagyvárosok mezőnyében.

A Site Selection Magazine a Conway Data szaklapja, amely globális szinten a gazdaságfejlesztési és befektetésösztönzési szektor legjelentősebb teljes körű szolgáltatásokat nyújtó vállalata. A magazin az Amerikai Egyesült Államok befektetésekkel, beruházási helyszín kiválasztással és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó médiumai közül az egyik olvasottabb.

A Global Best To Invest felmérést minden év májusában teszik közzé. Az átfogó és regionális országrangsorok idén először beépítik a DHL Global Connectedness Index adatait egy olyan mutatóba, amely a Site Selection saját Conway Projects Adatbázisból származó projekt adatokon túl tartalmazza olyan szervezetek adatkészleteit is, mint az IMD, az OECD, az ENSZ, a WIPO és a Milken Institute. A 10 legjobb globális városi övezet, valamint a top 5 világrégió meghatározását külön módszertan segítette.

Az éves Global Best To Invest rangsorok a vállalati beruházási szempontból legígéretesebb országokat és városokat mutatják be. Magyarország rendszerint előkelő helyen végez, mint ahogy történt ez alkalommal is, hiszen hazánk első lett a Kelet-Európa & Közép-Ázsia kategóriában. Az összehasonlításban az élmezőnyhöz tartozik még Litvánia, Lengyelország, Szlovénia és Észtország.

A városi szintű befektetésösztönző erőfeszítéseket ugyancsak évről évre díjazza a Site Selection Magazine. A magyar főváros ezúttal is remekelt, hiszen sikerült javítania helyezésén a Legjobb 5 Nagyváros, Kelet-Európa & Közép-Ázsia kategóriában. A 2023. évi negyedik helyezés után Budapest a harmadik helyre jött fel, közvetlenül Isztanbul és Varsó mögé.

„Nagy örömmel töltenek el minket az idei rangsorok, amelyek visszaigazolják azon erőfeszítéseinket, hogy a lehető legtöbb tőkét vonzzuk be szerte a világból. A munka folytatódik, és a 2024. évi előrehaladást elnézve minden okunk megvan a további optimizmusra” – mondta Joó István, a HIPA vezérigazgatója.

A 2023-as kimagasló befektetési eredményekre tekintettel Magyarország fenti sikerei senkit nem érhettek meglepetésként, hiszen a tavalyi év újabb mérföldkövet jelentett a hazai befektetésösztönzés történetében. A pozitív döntésben érintett működőtőke-beruházások összesített értéke meghaladta a 13 milliárd eurót; ezzel a 2022-ben elért 6,5 milliárd eurós rekordot sikerült megduplázni, köszönhetően az összesen mintegy 209 pozitív projektnek. Éves szinten a létrejövő új munkahelyek száma több mint 30%-kal, 19.692-re emelkedett, ami minden idők legjobb adata. Ezen eredmények elsősorban az ázsiai befektetők aktivitásának tudhatók be, akik a teljes beruházási volumen közel 82%-áért, illetve az újonnan létrehozandó munkahelyek kétharmadáért felelősek.