Magyarország végzett az élen a Site Selection Magazine régiós országokat befektetési szempontból értékelő rangsorában
HIPA

Magyarország végzett az élen a Site Selection Magazine régiós országokat befektetési szempontból értékelő rangsorában

2023. 05. 04.

A mértékadó amerikai Site Selection Magazine idén tizenötödik alkalommal adta ki a világ legkedveltebb befektetési célpontjait szemléző Global Best To Invest rangsorait, ahol Magyarország szerezte meg az első helyet a kelet-közép-európai országok között. A hazai városi szintű beruházási tevékenységek szintén elismerésben részesültek, hiszen Budapest és Debrecen is bekerült a régió öt legígéretesebb városa közé.

A Site Selection Magazine a Conway Data szaklapja, amely globális szinten a gazdaságfejlesztési és befektetésösztönzési szektor legjelentősebb teljes körű szolgáltatásokat nyújtó vállalata. A magazin az Amerikai Egyesült Államok befektetésekkel, beruházási helyszín kiválasztással és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó médiumai közül az egyik legolvasottabb.

A minden év májusában publikált Global Best To Invest felmérés hátterét a Conway Data közvetlen külföldi működőtőke-befektetéseket tartalmazó saját adatbázisa adja, de figyelembe vesznek különböző nemzetközi versenyképességi rangsorokat és fejlettségi indexeket  is.

Az éves Global Best To Invest rangsorok a vállalati beruházási szempontból legígéretesebb országokat és városokat mutatják be. A kelet-európai régióban idén Magyarország lett az első, megelőzve Litvániát, Lengyelországot, Szlovéniát és Csehországot. Tekintettel a külföldi működőtőke-beáramlás elősegítésében betöltött megkerülhetetlen szerepére, a felmérés a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökséget tüntette fel Magyarországot képviselő szervezetként.

Hazánk azonban nemcsak mint ország kapott elismerést, hanem a városi szintű közvetlen működőtőke-befektetéssel kapcsolatos erőfeszítéseket is értékelték. A Site Selection Magazine szerint ugyanis Budapest és Debrecen a régió 5 legjobb városa közé került úgy, hogy a két település megosztva szerezte meg az ötödik helyet a 2023-as rangsorban. Ezen regionális alapú városi rangsorok kizárólag a Conway Data Projects adatbázis statisztikáira támaszkodnak.

Fáradhatatlanul dolgozunk azon, hogy megfeleljünk a beruházók igényeinek, akiket projektjük minden egyes lépésénél segítünk, és rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy erőfeszítéseinket ismét a legmagasabb szinten ismerték el

– mondta Joó István, a HIPA vezérigazgatója.

A 2022-es évben 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, ez új rekord a magyar befektetésösztönzés történetében. E projektekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer álláshely megőrzése köthető. Dél-Korea megőrizte vezető helyét, mivel 2019 és 2021 után harmadik alkalommal bizonyult a legnagyobb befektetőnek a beruházási volumen alapján. Az ázsiai ország közel 2,8 milliárd eurót fordított beruházási célokra; az akkumulátor szeparátor fóliát gyártó W-Scope egymaga 720 millió eurót fektetett be. A külföldi működőtőke-beruházások földrajzi eredetüket tekintve is kiegyensúlyozottak, hiszen a tőkeberuházások 48%-a keletről, míg 42%-a nyugatról érkezett.