Magyarországi helyszínek az fDi Intelligence 2024-es befektetési rangsora legjobbjai között
HIPA

Magyarországi helyszínek az fDi Intelligence 2024-es befektetési rangsora legjobbjai között

2024. 03. 07.

Az fDi Intelligence a Financial Times Ltd. csoport tagjaként a világ külföldi tőkebefektetésekkel foglalkozó legnagyobb kiválósági központja, amely évente közli saját zászlóshajó értékeléseként számon tartott „A jövő európai városai és régiói” díjazottjainak rangsorát. A 2024-es listákon két magyar város is szerepel, Budapest és Debrecen, amelyek a tavalyihoz hasonló kategóriákban kaptak elismerést.

A közvetlen tőkebefektetésekért folytatott verseny ádázabb, mint valaha, amit mi sem mutat jobban, mint hogy Európában az előző évihez képest a projektszámok és a bejelentett beruházási volumen is csökkent. Egy ilyen gazdasági környezetben alakult ki „A jövő európai városai és régiói 2024” rangsor, amely kontinensszerte a legígéretesebb befektetési helyszíneket vetette össze egymással.

Mintegy 330 európai város értékelésére került sor, amelyeket népességméret alapján öt csoportba soroltak (metropoliszok, illetve nagy-, közepes-, kis- és mikrovárosok), 141 európai régiót pedig három csoportra osztottak (nagy-, közepes- és kisrégiók).

Az értékelt helyszínek teljesítménye alapján öt alkategória szerint alakult a rangsor: a gazdasági potenciál, a vállalkozásbarát környezet, a konnektivitás, az emberi erőforrás és élhetőség, valamint a költséghatékonyság szempontjait vették figyelembe.

A magyar befektetésösztönzési erőfeszítések a korábbi rekord volumen megduplázásában öltöttek testet, és elérték a 13 milliárd eurós határt, a mértékadó rangsorban pedig ezúttal két magyar városnak sikerült az fDi Intelligence ranglistájára felkerülni.

Budapest vonzerejét az európai metropoliszok között a költséghatékonyság okán díjazták. A magyar főváros a nyolcadik helyen végzett, közvetlenül Prága és Zágráb előtt.

Reflektorfényben az FDI stratégia

Az fDi Intelligence „A jövő európai városai és régiói 2024” idei díjazottjait a globális FDI szcéna vezető szakembereiből álló bíráló bizottság választotta ki. A bírák a beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökségek által felterjesztett 64 különböző méretű európai várost értékeltek. Ez volt az egyetlen kvalitatív kategória az egyébként adatvezérelt alapokon nyugvó rangsorban.

Debrecent a jövő európai kisvárosai között részesítették elismerésben. A kelet-magyarországi városnak a tavalyi ötödikről a negyedik sikerült feltornásznia magát, miközben továbbra is két egyesült királyságbeli helyszín, Derby és Doncaster közé ékelődik.

Debrecen 2023-ban is egy sor beruházásbejelentést ünnepelhetett, ami feltétlenül hozzájárult sikeréhez. Példaként érdemes felidézni, hogy a kínai akkumulátorgyártó óriás, az Eve Power megaprojekt megvalósítását vállalta, az IT rendszerintegrátor, a Delaware Consulting több tucat számítástechnikussal bővíti állományát, nem beszélve a németországi központú technológiai vállalatcsoportról, a ZF-ről, amely 62,5 millió eurót fektet be, hogy elektromos autókhoz gyárthasson nagyobb kapacitással alkatrészeket, részben Debrecenben.

Az összes díjazottra kitérő teljes jelentés itt olvasható.