Magyarországot több kategóriában is elismerték „A jövő európai városai és régiói” díjak kapcsán
HIPA

Magyarországot több kategóriában is elismerték „A jövő európai városai és régiói” díjak kapcsán

2022. 03. 08.

fdi intelligence_hu 

Budapestnek három kategóriában is sikerült bekerülnie az első 10 díjazott közé az fDi Intelligence A jövő európai városai és régiói, 2022/2023” rangsorában. Az fDi Intelligence a Financial Times Ltd. csoport tagja és a világ külföldi működőtőke-befektetésekkel foglalkozó legnagyobb kiválósági központja. További négy magyar város, nevezetesen Debrecen, Veszprém, Székesfehérvár és Tatabánya is elismerésben részesült, ami tökéletesen bizonyítja, hogy már nemcsak a fővárossal azonosítják Magyarországot, ha külföldi működőtőke-befektetésekről van szó. A régiók között Közép-Magyarországot, illetve az Alföld és Észak nagyrégiót is díjazták. Az fDi Intelligence rangsorokat tartalmazó jelentése azt is kiemeli, hogy Magyarország vezető szerepet tölt be az elektromos járművek számára készített akkumulátorok technológiája terén.

Az fDi Intelligence kétévente teszi közzé a jövő európai városairól és régióiról összeállított rangsorát. A korábbiakhoz hasonlóan Magyarország az idei kiadványban is többször szerepel.

Nem meglepő módon Budapest nem csupán egy kategóriában kapott elismerést teljesítményéért. A magyar főváros a 8. helyen végzett az FDI, azaz külföldi működőtőke-befektetés stratégia szempontjából a jövő európai nagyvárosainak rangsorában. Ugyanebben az alkategóriában Budapest költséghatékonyság tekintetében a 9. helyet érte el, míg vállalkozásbarát környezetét Európában a 8. legjobbnak értékelték.

fdi intelligence_hu

Régen elmúltak azok az idők, amikor kizárólag Budapest volt a külföldi befektetők kizárólagos célpontja Magyarországon, amit szintén jól mutat az a tény, hogy az fDi Intelligence számos vidéki magyar várost is díjazott. Ezt a fejleményt indokolják a legújabb adatok is, amelyek szerint Budapestet nem számítva 2021-ben 85 befektetésről született megállapodás szerte Magyarországon.

 

Az FDI szempontból vidéki erősségnek számító városok közül Debrecen szerepelt kiválóan az FDI stratégia tekintetében, a jövő európai kisvárosai rangsorában a 8. helyet zsebelte be. A magyar mikrovárosok költséghatékonyságát is elismerték: Veszprém, Székesfehérvár és Tatabánya is az első 10 között végzett, sorrendben a 7., 8., illetve 9. helyen.

A közepes méretű régiókat két alkategóriában díjazták. A vállalkozásbarát környezet tekintetében Közép-Magyarországnak sikerült a korábbi 7. helyét most 5-ikre javítania, míg az Alföld és Észak nagyrégió a jövő 8. legköltséghatékonyabb európai régiójának bizonyult.

fdi intelligence hu5

A fent említett rangsorokat az fDi Intelligence vonatkozó jelentése tartalmazza, amely alapos áttekintést ad a külföldi működőtőke-befektetések terén tapasztalható legutóbbi európai tendenciákról. A dokumentum kiemeli, hogy Magyarország vezető szerepet játszik az elektromosjármű-akkumulátorok gyártásában Európában, mivel az Egyesült Királyság és Németország után ezen a téren a harmadik legnagyobb FDI volument jelentette be 2020–2021-ben.

fdi intelligence hu6