Magyarországot választotta a világ legnagyobb kerékpárgyártója - VIDEÓ RIPORT

Magyarországot választotta a világ legnagyobb kerékpárgyártója - VIDEÓ RIPORT

2018. 07. 04.

Magyarországot választotta a GIANT

Gyöngyösön hozza létre második Európai gyártó- és logisztikai egységét a tajvani Giant Group. A mintegy 15 milliárd forint értékű, három lépcsőben megvalósuló beruházás hozzávetőlegesen 228 000 négyzetméteren kap helyet, a termelés pedig – a hatalmas európai keresletre tekintettel – várhatóan 2019 második felében kezdődik. A kezdeti gyártási kapacitás a tervek szerint 300 000 darab, de hosszú távon az évi 1 milliós kerékpárgyártási kapacitást szeretnék elérni, 591 új munkahelyet létesítve. A magyarországi üzemben elsősorban európai stílusú, valamint újgenerációs E-kerékpárok készülnek majd.

A mintegy fél évszázados múltra visszatekintő tajvani vállalat ma a világ legnagyobb kerékpárgyártója, gyártott termékei a multifunkciós, országúti, terep és elektromos kerékpároktól a gyermekeknek, illetve fiataloknak szánt kerékpárokon át a kerékpáros kiegészítő termékekig (ruházat, alkatrészek) terjednek. A Giant kilenc globális termelőegysége közül az eddigi első és egyetlen európai üzem Hollandiában található, ahol 500 000 kerékpár készül évente.

A vállalat új, modern magyarországi üzeme a dinamikusan növekvő európai piac igényeit fogja kiszolgálni helyben, és a legújabb trendeknek megfelelően elektromos kerékpárokat is gyártanak majd. A 12 000 kiskereskedelmi partnerrel rendelkező tajvani óriásvállalat hosszú távú partnerként tekint hazánkra, így a közeljövőben további partnereik és beszállítóik is Magyarországra települhetnek a gyártás támogatása érdekében.

A budapesti bejelentést követően a beruházás helyszínen, Gyöngyösön az új egység alapkőletételére is sor kerül, így a tervek szerint már 2019 második felében, vagyis alig több mint egy éven belül megindulhat a termelés felfuttatása.

A világ vezető gyártója tovább erősíti a kilenc évtizedes magyarországi kerékpárgyártó hagyományokat, hiszen a Csepel, a Neuzer, a Gepida és a Hunland egyaránt meghatározó szereplői az európai piacnak.

A magyar kerékpárgyártásról

  • Az idén kilencven éves, Weiss Manfréd által alapított Csepel kerékpárgyár jogutódja, a Csepel Zrt. ma Magyarországon az egyetlen olyan cég, amely teljes körű kerékpárgyártást folytat: napjainkban több mint 50 fajta biciklit gyártanak, valamint a Rendőrség és a MOL BUBI kerékpárjait is ők szállítják, de európai exportra is termelnek.
  • Az esztergomi székhelyű, 1996-ban alapított Neuzer által éves szinten gyártott mintegy 100 000 kerékpár mintegy 50%-át exportálják az Európai Unió számos országába. A cég saját fejlesztésű közösségi bringabérlő terminállal is rendelkezik, valamint kerékpáros közösségi közlekedési rendszereket is fejleszt: többek között Győr, Nagykanizsa, Hévíz, Miskolc és Esztergom városa is rendelkezik bringabérlő szolgáltatással, valamint a debreceni és a szegedi „Bubi"-hoz is a Neuzer szállított kerékpárokat.
  • A szintén 1996-ban alapított Gepida a minőségi kerékpárok gyártásának elkötelezett híve, a kiváló termékek és precíz tervezés révén nemzetközi jelenlétük is jelentős: több mint 20 ország kerékpárüzleteiben értékesítik világszerte.
  • Az újgenerációs prémium kerékpárok szegmensében európai piacvezető a mintegy két évtizedes múltra visszatekintő ACCELL Hunland. A tószegi üzemben készülő elektromos kerékpárok az ún. Pedelec-típusú biciklik közé tartoznak. A Pedelec (Pedal Electric Cycle – pedál elektromos kerékpár) meghajtású kerékpárok nem képesek önállóan, tisztán villamos meghajtással üzemelni, csak a pedálerő megnövelésére alkalmas a beépített kis teljesítményű villanymotor.