Megkezdődik a gyártás a Continental legújabb magyarországi fejlesztése nyomán

Megkezdődik a gyártás a Continental legújabb magyarországi fejlesztése nyomán

2018. 01. 23.

Jókay László, a ContiTech Hungary ügyvezető igazgatója

Átfogó, több mint 6 milliárd forint értékű beruházás eredményeként elindult a kibővített termelés a Continental csoporthoz tartozó ContiTech nyíregyházi egységében. A német vállalatcsoport – amely egyike a világ 5 legnagyobb autóipari beszállítójának – modern kaucsukkeverék-gyártó gépsorokat telepített, hűtő-fűtő csövek gyártásával bővítette termékskáláját, növelte a légrugó-gyártás kapacitást, valamint egy 2000 négyzetméteres raktár-komplexummal és egy 4500 négyzetméteres logisztikai csarnokkal fejlesztette az infrastruktúrát.

A három gomb szimbolikus megnyomásával elindult a kibővített termelés

A több mint 100 éves múltra visszatekintő, hannoveri központú Continental AG gumiabroncs-gyártó vállalatból mára a világ 5 vezető TIER-1 beszállítójának egyike vált. A vállalatcsoport autóipari jelentőségét jól mutatja, hogy 1997-ben kulcsszerepet játszott a hibrid meghajtású rendszerek technológiájának kifejlesztésében. A frankfurti tőzsdén jegyzett Continental 2016-ban több mint 40 milliárd euró árbevételt realizált, 55 országban több mint 220 000 főt foglalkoztatva. A csoporton belül a ContiTech – a nem abroncsgyártó gumiipari szektor legnagyobb gyártójaként – funkcionális részeket, komponenseket és rendszereket fejleszt és gyárt az autóipar, a gépek és berendezések gyártóinak, a bányászat, a vasúti szállítás, a nyomdaipar és más fontos piacok számára.

A Continental magyarországi érdekeltségeinek felépítését 1991-ben kezdte, jelenleg 5 vállalattal van jelen Magyarországon, és 7 telephelyet működtet. Nyíregyháza mellett Makón, Szegeden és Veszprémben folytat gyártó tevékenységet, gumitermékeken túl többek között fékrendszerek, hibrid meghajtó-rendszerek elektronikai vezérlőegységek, elektronikus menetstabilizáló rendszerek, kormánymű vezérlő elektronika, és különböző szenzorok gyártásával foglalkoznak. A mintegy 8000 főt foglalkoztató vállalat folyamatosan fejleszti magyarországi egységeit, az elmúlt két évben összesen több mint 43 millió euró értékben fektetett hazai érdekeltségeibe.

A mostani beruházással a ContiTech szegmenshez tartozó makói és nyíregyházi üzemben összesen mintegy 10 milliárd forint értéken fejlesztettek. Ennek keretében Nyíregyházán növelték a légrugó-gyártás kapacitását, valamint modern kaucsukkeverék-gyártó gépsorokat telepítettek, illetve megkezdték az autóipari hűtő-fűtő csövek gyártását. Emellett kialakítottak egy 2000 négyzetméteres raktár-komplexumot és felépült egy 4500 négyzetméteres logisztikai csarnok. A több mint 5 milliárd forint értékű, 600 új munkahelyet teremtő fejlesztéssel a ContiTech Magyarország nemcsak gyártókapacitását, de a gyártott termékek portfólióját is bővíti, ezáltal tovább javíthatja piaci pozícióját, egyúttal a térség egyik jelentős munkahelyteremtőjévé lép elő.

A beruházással párhuzamosan más fejlesztések is megvalósultak a vállalatcsoport hazai egységeinél: 2017 szeptemberében adták át új elektronikai technikus tanműhelyüket, ezáltal aktívan szerepet vállalnak a gyorsan fejlődő és speciális technológia oktatásában.