Megkezdődött a termelés a regionális jelentőségű szerszámgyárban Miskolcon - VIDEÓ RIPORT

Megkezdődött a termelés a regionális jelentőségű szerszámgyárban Miskolcon - VIDEÓ RIPORT

2018. 09. 13.

A Spinto a nagyméretű szerszámok réspiacát célozza

Átadták a nagyméretű szerszámok gyártására specializálódott Spinto Hungária üzemét Miskolcon. A csekély gyártókapacitások és a folyamatosan erősödő, elsősorban autóipari felvevőpiac miatt a független szerszámgyár régiós szinten komoly keresleti űrt tölthet be. A Spinto mintegy 6 milliárd forint értékű beruházásával a magyar szerszámgyártás egyedülálló módon a teljes méret spektrumot lefedi, ami további autóipari kapacitásokat vonzhat hazánkba.

A rendszerváltáskor a korábbi évtizedek nagy gyárainak szétesésével (például a Csepel Művek) hatalmas tudás és tradíció veszett el a szerszámiparban, itthon és Európában egyaránt. Az elmúlt években kontinens szerte kis-, közepes szerszámok gyártására alkalmas cégek nőttek ki a piacon, de a nagyméretű XXL szerszámok gyártási kapacitása – a hatalmas járműipari kereslet ellenére – továbbra is nagyon csekély az egész régióban.

A Spinto hiánypótló új üzemével a magyar szerszámgyártás egyedülálló módon a teljes spektrumot képes lefedni, így a régióban egyedüliként komplett szerszámrendeléseket is teljesíthet. Ez a már jelen lévő, és az érkező autógyártóknak egyaránt rendkívül fontos szempontot jelent. A beruházás keretében beszerzett géppark és technológia az elérhető legmagasabb szintet képviseli, az üzem Ipar 4.0 technológiákkal van felszerelve. Az 5000 négyzetméteres gyártócsarnokban akár 60 tonnás szerszámot is elő tudnak majd állítani, míg korábban 15-20 tonna volt a jellemző maximum kapacitás.

A régiós szinten is ritka gépek kezeléséhez a Spinto magasan képzett mérnököket alkalmaz: a létrejövő 140 új munkahelyből minden negyedik magas hozzáadott értékű mérnöki pozíció. A magyar vállalat a közép- és felsőfokú duális képzési rendszerhez csatlakozva szeretné megismertetni a nagyméretű szerszámkészítés fortélyaival a szakemberek következő generációját, akiknek új eljárások és folyamatok kidolgozásban is lehetőségük lesz részt venni.

A projekt humán erőforrás szempontból is kiemelkedően fontos. Ez ugyanis egy utolsó lehetőség arra, hogy az országban, illetve Miskolc környékén még fellelhető, jellemzően már 70 év körüli, tapasztalt szerszámos szakemberek átadják a tudást a szakma iránt érdeklődő következő nemzedéknek.

Kapcsolódó cikkek