Nagy volumenű kapacitásbővítéssel erősíti piaci pozícióját a vezető farostlemezgyártó
HIPA

Nagy volumenű kapacitásbővítéssel erősíti piaci pozícióját a vezető farostlemezgyártó

2023. 06. 02.

Az osztrák tulajdonban álló Kronospan-MOFE Hungary Kft. összesen mintegy 5,6 millió eurót fektet be farostlemez (HDF) gyártó kapacitásának bővítésére a Baranya vármegyei Mohácson található üzemében. A végső fázisához érkezett nagy volumenű beruházás segíti a vállalat piaci kulcspozíciójának megőrzését, valamint általában véve hozzájárul Magyarország exportteljesítményéhez.

A több mint 125 éve Ausztriában alapított Kronospan mostanra vezető globális faipari szereplővé nőtte ki magát. A vállalat világszerte 39 gyártó és értékesítő egységgel rendelkezik, és mintegy 123 országban végez forgalmazói tevékenységet.

A Kronospan-MOFE magyar leányvállalat 2004 kezdte meg működését, ahol MDF és HDF farostlemezek készülnek. A gyártáson túl ugyanakkor a magyarországi operáció pénzügyi, kereskedelmi és logisztikai szolgáltatásokat is nyújt több nyelven.

Tekintettel arra, hogy tőkeintenzív iparágról van szó, a Kronospan-MOFE időről időre beruházásokat eszközöl a globális versenyben való helytállás érdekében. A 2021-ben indított legutóbbi befektetése most záró szakaszához érkezett, aminek során a cég 5,6 millió eurót fordított új gépek beszerzésére. A kapacitásbővítés elsődleges célja a termeléshez köthető veszteségek minimálisra csökkentése, valamint a gyártási képességek optimalizálása és maximalizálása volt.

A beruházásnak köszönhetően a Kronospan-MOFE a továbbiakban is az export tevékenységre koncentrálhat, ami értékesítéseinek mintegy 95%-át teszi ki.

A vállalat egyúttal hű marad fenntarthatóságot előtérbe helyező politikájához, amelyet korábban már többször is díjaztak energiatudatos és energiahatékony működése elismeréseként.