Nagyobb sebességre kapcsol a Rolls-Royce a kutatásban a légiközlekedés kizöldítése érdekében

Nagyobb sebességre kapcsol a Rolls-Royce a kutatásban a légiközlekedés kizöldítése érdekében

2023. 06. 12.

A Rolls-Royce budapesti kutatóközpontja dinamikus K+F program helyszínévé válik, ahol egy 16,4 millió eurós beruházásnak köszönhetően a légiközlekedés elektromos átállásán dolgoznak majd. A projekt keretében 20 új mérnöki állás is létrejön.

A patinás brit Rolls-Royce egyik fontos tevékenységi köre a légi mobilitás területéhez köthető. A vállalatnál eszerint olyan innovatív elektromos és hibrid-elektromos energiaelosztó és hajtásrendszerek tervezését, fejlesztését és integrációját végzik, amelyek a fejlett légiközlekedés piacát alapjaiban formálják majd újra. A globális szinten működő Rolls-Royce Electrical üzletág részeként a Rolls-Royce Magyarország mérnökei ebben a folyamatban játszanak kulcsszerepet.

A Rolls-Royce most egy nagyszabású K+F projektet jelentett be budapesti létesítményében, amely a repülés fenntarthatóvá tételére fókuszál. Egyrészt energiaelosztó és hajtásrendszereket fejlesztenek teljesen elektromos és hibrid meghajtású ingázó, illetve városi közlekedésben használt repülőgépek számára. A projekt második része nagysebességű generátor alapú rendszerek fejlesztését helyezi középpontba.

A 16,4 millió eurós beruházás a jelenleg Budapesten alkalmazott 120 magasan képzett mérnökből álló csapatot bővíti 20 új kollégával. A várakozások szerint a projekt felgyorsítja a Rolls-Royce által végzett nagy jelentőségű technológiai újításokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a légiipar 2050-re részben vagy egészben karbonsemlegessé váljon.