Nagyszabású fejlesztéssel létesített magyarországi telephelyet a vezető brit autóipari beszállító

Nagyszabású fejlesztéssel létesített magyarországi telephelyet a vezető brit autóipari beszállító

2023. 09. 08.

A brit GKN 142,7 millió euró értékű beruházással új telephelyet létesített Felsőzsolcán, amelynek eredményeképpen 1500 munkahely jöhet létre. A vezető autópari beszállító TIER1 vállalatok régiós központjait kívánja kiszolgálni az újonnan létesült kapacitásokkal.

A nagy-britanniai székhelyű GKN érdekeltségeivel világszerte 20 országban van jelen, összesen 51 gyártóbázissal és 6 technológiai központtal rendelkezik. A vállalat vezető szerepet tölt be az autóipari hajtórendszerek beszállítói között: termékeit a világ autógyártóinak 90%-a használja.

A cég Felsőzsolcán hozta létre új gyártó egységét 142,7 millió euró értékű beruházással, mégpedig azzal a céllal, hogy onnan szolgálja ki a BMW, a Mercedes-Benz, a Suzuki és a Volkswagen régióban működő üzemeit.

A felsőzsolcai telephely fő profilja a vállalat termékportfóliójában meghatározó alkatrésznek számító féltengelyek gyártása, amelyeket belső égésű motorokhoz és elektromos hajtású rendszerekhez egyaránt szállítanak. 2023-ban 230.000 darab féltengely készülhet, míg a 2025-re tervezett végleges kapacitás kiépítése 3 milló darab egység előállítását teszi majd lehetővé.

A beruházás első fázisában 29.000 négyzetméteres épületegyüttesben gyártó- és logisztikai csarnok, mérnöki központ és irodaépület létesült, illetve folyamatban van egy további épületegység kivitelezése. Ennek megfelelően összesen 60.000 négyzetméter területet érint a fejlesztés, amelynek nyomán már idén 200, 2026 végéig pedig 1500 munkahely jöhet létre.