Nemzetközi seregszemlén is kiemelkedik a magyar BSC szektor

Nemzetközi seregszemlén is kiemelkedik a magyar BSC szektor

2018. 10. 10.

Nemzetközi seregszemlén is kiemelkedik a magyar BSC szektor

Október 9-10-én rendezték meg Európa egyik legnagyobb BSC rendezvényét, a Deloitte SSC konferenciáját Prágában. Az esemény fő témája a folyamat-automatizálás és robotizálás (RPA) volt, emellett a szektor aktuális kihívásait és helyzetét bemutató előadásokat és panelbeszélgetéseket is rendeztek az iparág legjelentősebb vállalatvezetőinek részvételével. A HIPA idén is külön standon promotálta iparágbeli tevékenységét, amelynek eredményeként - a sok érdeklődés és a pozitív visszajelzések mellett - két újabb befektetési lead is érkezett.

Az üzleti szolgáltató szektor (BSC) az utóbbi időszak egyik sikertörténete hazánkban: a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kezelt befektetések között 2015 és 2016 után 2017-ben is a járműipar után a második legtöbb projekt a BSC ágazatba érkezett. A fiatalnak mondható iparág az elmúlt néhány évtizedben rohamtempóban fejlődött Magyarországon, és mára munkahelyteremtés szempontjából az egyik legfontosabb ágazat egyike, további növekedési potenciállal. Magyarországon jelenleg 110 üzleti szolgáltató központ működik, melyek megközelítőleg 50 000 főnek adnak munkát.

Ennek megfelelően az Ügynökség kiemelt figyelmet fordít a szektor szereplőitől érkező visszajelzések begyűjtésére és feldolgozására. Ebben kulcsszerepet játszik az évente megrendezésre kerülő Deloitte SSC Konferencia is, ahol az iparágat meghatározó nemzetközi szereplőktől kaphat az Ügynökség közvetlen visszajelzést. Idén 48 országból 1300 fő érkezett a rangos rendezvényre.

A befektetői döntések meghozatalának szempontrendszerében egyre kevésbé játszik szerepet a munkaerő költsége, az utánpótlás biztosítása érdekében az oktatási intézményekkel való együttműködési lehetőségek, illetve a kiváló lokáció és élhető környezet megléte vált inkább meghatározó tényezővé. Ezek eredményeként Budapest ma már regionális, sőt nemzetközi szinten is ismert és elismert BSC lokáció, ahol a folyamatosan épülő új irodák is támogatják a fejlődés fenntartását. Megfigyelhető az a trend is, hogy a szektor szereplői egyre inkább felfedezik a vidéki nagyvárosokban rejlő potenciált is. Itt az egyetemi tudás- és hallgatói bázis helyben biztosítja a vállalatok számára szükséges diplomás, nyelveket beszélő, agilis fiatal munkavállalókat, akiket versenyképes fizetéssel és kiszámítható karrierrel csábítanak magukhoz 

- így foglalta össze Ésik Róbert, a HIPA elnöke a hazai BSC szektort meghatározó trendeket.