Nyolc kategóriában díjazták 2019 legjelentősebb beruházóit
HIPA

Nyolc kategóriában díjazták 2019 legjelentősebb beruházóit

2020. 02. 12.

Nyolc kategóriában díjazták 2019 legjelentősebb beruházóit

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével 2019-ben minden korábbinál több, 101 beruházás érkezett Magyarországra. Ezen beruházások között nyolc díjkategóriában osztottak ki elismeréseket a HIPA „Év Befektetője" gálaeseményén. A díjakat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója adták át.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) története során először 2019-ben haladta meg a hazánkban megvalósuló működőtőke-beruházások száma a 100 darabot: a tavalyi évben összesen 101 projekt esetében született pozitív befektetői döntés, melynek eredményeként 5350 millió euró értékű beruházási érkezik Magyarországra, 13 493 új munkahelyet létrehozva. A legjelentősebb trendek, úgymint a keleti nyitás országainak előretörése, valamint az elektromobilitási ágazat megerősödése a HIPA által átadott Év Befektetője 2019-es díjazottjai között is visszaköszönnek.

Az „Év Befektetője" gálán minden esztendőben az elmúlt év legjelentősebb beruházásait végrehajtó vállalatok (új befektetők és hazánkban már jelen lévők újrabefektetései), valamint egy hazai beszállító és egy ipari park részesülnek elismerésben.

A HIPA stratégiai célja, hogy a külföldi működőtőke befektetőket – a településekkel együttműködve – az ország minden pontján egységesen magas színvonalon tudja támogatni. Ennek érdekében az ügynökség kiemelt figyelmet fordít a hazai kis- és középvállalkozások beszállítói szerepének támogatására és fejlesztésére, valamint a beruházási helyszínek felkészítésére, ezért két díjkategória – az év „Az év ipari parkja", illetve „Az év magyar beszállítója" – kifejezetten a hazai érintettek eredményeinek elismerését szolgálja.

A HIPA Év Befektetője 2019 díjazottjai

Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása
Toray Industries Hungary
Magyarországot választotta lítium-ion akkumulátorokhoz szükséges szeparátorfólia-gyártó üzemének helyszínéül a Toray Industries. A japán vegyipari vállalatcsoport több mint 407 millió euró értékű beruházással építi fel első európai szeparátorfólia-gyártó egységét, amely az elektromos autók elterjedésével folyamatosan növekvő keresletet hivatott kiszolgálni. A beruházásával a hazai e-mobilitási ágazat meghatározó szereplőjévé előlépő Toray 188 új, elsősorban magas hozzáadott értékű munkahelyet hoz létre a következő években Nyergesújfalun.

Az év legnagyobb volumenű bővítése
Samsung SDI Magyarország
A több mint hét évtizedes múltra visszatekintő Samsung csoport az eddigi legnagyobb ázsiai beruházást hajtja végre Magyarországon: a dél-koreai vállalat akkumulátorgyártó üzletága, a Samsung SDI 1,2 milliárd euró értékben bővíti gödi gyáregységét, amely egyben a kelet-közép európai régió egyik legnagyobb elektronikai beruházása is. A Samsung SDI részben vagy teljesen elektromos meghajtású személyautók számára készülő akkumulátorai hozzájárulnak az e-mobilitás, valamint a környezetbarát közlekedési eszközök térnyeréséhez.

Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata
SK Battery Manufacturing
Az elektromos meghajtású autók számára akkumulátorokat gyártó vállalatok élmezőnyébe tartozó SK Innovation komáromi bővítésével 2500 munkahely jön létre. A dél-koreai vállalat Battery üzletága Magyarországon létesíti első európai üzemét, ahonnan az idei évtől kezdődően ellátják majd európai partnereiket az akár 500 kilométeres hatótávot biztosító, harmadik generációs akkumulátor-csomagokkal, tovább erősítve hazánk elektromobilitásban betöltött pozícióját.

Az év kiválósági központ beruházása
Sanofi Business Services Budapest Center
A Sanofi Magyarország egyik vezető egészségügyi vállalata, amely a budapesti gyártó- és kereskedelmi központja mellett Veresegyházon, illetve a Miskolc melletti Csanyikvölgyben is rendelkezik termelőegységekkel, valamint Nagytétényben egy regionális logisztikai és disztribúciós központtal. A 2019-ben bejelentett ötödik magyarországi egység egy globális kompetenciaközpont, mellyel a Sanofi belép az üzleti szolgáltató szektorba, hét nyelven támogatva a vállalatcsoport belső folyamatait, 2022-ig összesen 350 új munkahely létrehozásával.

Az év szolgáltató központ beruházása
TESCO Business Services&Technology
A 100 éve alapított Tesco-csoport az európai kiskereskedelem meghatározó szereplőjeként 1995-ben nyitotta meg első magyarországi üzletét, majd több mint két évtizeddel később, egy újabb szektorba belépve Budapestet választotta egyesített közép-európai üzleti és technológiai szolgáltató központjának helyszínéül. A brit vállalat 2019-ben megnyíló egysége 800 új, magas hozzáadott értékű munkahelyet hoz létre a következő időszakban. A központban az IT, a humán erőforrás, a termék és beszállító-menedzsment területek támogatása, valamint ügyfélszolgálati tevékenység és élvonalbeli szoftverfejlesztés zajlik.

Az év K+F beruházója
thyssenkrupp Components Technology Hungary
A thyssenkrupp autóipari szegmense a Budapesti Műszaki Egyetemmel folytatott együttműködés eredményeképpen kezdte meg magyarországi tevékenységét 1999-ben és már a kezdetektől kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat hazánkban. A budapesti központ a thyssenkrupp AG globális fejlesztőközpontjaként működik, melynek létszáma az elmúlt évben 66 fővel nőtt, így a német vállalat ma már több mint 900 magasan képzett magyar mérnököt alkalmaz, akik az elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésével szereztek nemzetközi ismertséget.

Az év ipari parkja
Keleti Ipari Park Kaposvár
A kaposvári Keleti Ipari Park jelenleg 71 hektáron terül el és ad otthont számos hazai és nemzetközi vállalat számára. Kiváló földrajzi elhelyezkedésének, infrastruktúrájának, valamint a város sikeres befektetésösztönzési programjának eredményeként az ipari park a közelmúltban megtelt, azonban egy hamarosan lezáruló fejlesztés eredményeként másfélszeresére bővül, így további partnerek előtt nyílik meg a lehetőség, hogy tovább írhassanak egy igazi dél-magyarországi sikertörténetet.

Az év magyar beszállítója
Simon Műanyagfeldolgozó
A 35 éve alapított, máig családi tulajdonú Simon Műanyagfeldolgozó egyszemélyes vállalkozásból az egyik legmeghatározóbb hazai műanyagipari vállalkozássá lépett elő. Termékei 95%-ban az autóipar számára készülnek és szinte a világ összes autótípusában megtalálhatóak. Számos elismerés mellett a Simon 2017-ben és 2018-ban is – nemzetközi vállalatok hazai leányvállalatait megelőzve – elnyerte az átfogó kritériumrendszer és hosszas felmérés alapján odaítélt Év gyára címet.