Nyolc kategóriában díjazták 2020 legjelentősebb befektetőit
HIPA

Nyolc kategóriában díjazták 2020 legjelentősebb befektetőit

2021. 09. 08.

A 2020 különleges év volt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) számára is. Az év kezdetét még a megszokott működés jellemezte, azonban a tavasszal indult világjárvány soha nem tapasztalt kihívások elé állította az országot és a befektetőket is. A megváltozott körülmények ellenére a HIPA 2020-ban 907 projekt megvalósulásához járult hozzá mely projektek egyik részét azon 97 kiemelt külföldi működőtőke beruházás (FDI) adja, melyek esetében 2020-ban született pozitív döntés Magyarország vonatkozásában. Ezen beruházók között nyolc díjkategóriában osztottak ki elismeréseket a HIPA „Év Befektetője" gálaeseményén. A díjakat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója adták át.

Az „Év Befektetője" gálán minden esztendőben az elmúlt év legjelentősebb beruházásait végrehajtó vállalatok, valamint egy hazai beszállító és egy ipari park részesülnek elismerésben.

Az említett 97 kiemelt projektet ország szerinti bontásban vizsgálva szembetűnő a keleti nyitás országainak (Dél-Korea, Japán, Kína és India) folytatódó térnyerése. Az ázsiai befektetők összesen 30 beruházást valósítanak meg (az összes projekt 30,9%-a) 1.165 millió euró értékben, és 3.612 új munkahelyet teremtenek a magyar nemzetgazdaság számára. 20 db projekttel Németország valósítja meg a legtöbb új beruházást, míg a teremtett munkahelyek számát illetően az Egyesült Államok vezeti a listát 2.496 munkahellyel, ami az összes létrejött állás 24,7%-a.

Az ágazati bontást tekintve folytatódott az elektronikai szektor és az elektromobilitás térnyerésének trendje, különösen az elektromos járművekhez használt akkumulátorokhoz szükséges alkatrészek gyártói indítottak el jelentős fejlesztéseket. A területhez tartozó 22 projektnek köszönhetően 3.320 új munkahely jön létre és 808 millió euró kerül befektetésre. Továbbra is fontos cél, hogy minél több magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetés érkezzen Magyarországra. Ebből a szempontból lényeges eredmény, hogy az üzleti szolgáltató központok, az infokommunikációs beruházások és a kutatás-fejlesztési befektetések 25 projekttel és több mint 3.000 új munkahellyel soha nem tapasztalt, magas arányban szerepeltek a tavalyi eredmények között.

A HIPA stratégiai célja, hogy a külföldi működőtőke befektetőket – a településekkel és a hazai vállatokkal együttműködve – az ország minden pontján egységesen magas színvonalon tudja támogatni. Ennek érdekében az ügynökség kiemelt figyelmet fordít a hazai kis- és középvállalkozások beszállítói szerepének támogatására és fejlesztésére, valamint a beruházási helyszínek felkészítésére, ezért két díjkategória – az év „Az év ipari parkja", illetve „Az év magyar beszállítója" – kifejezetten a hazai érintettek eredményeinek elismerését szolgálja.

A HIPA Év Befektetője 2020 díjazottjai

Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása
SEMCORP Hungary
A lítiumion-akkumulátor szeparátorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Semcorp az első Kínán kívüli szeparátor-fólia gyártó gyártóegységét Debrecenben hozza létre. A vállalat zöldmezős, 97.000 m2-es nagyságú üzeme 2023 elején kezdi meg működését a debreceni Déli Ipari Parkban. A több mint 183 millió euró értékű beruházás 440 új munkahelyet teremt. A Magyarországon gyártott szeparátor fóliát elsősorban elektromos és hibrid autók akkumulátoraiban használják majd fel.

Az év legnagyobb volumenű bővítése
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2020-ban két stratégiai befektetés elnyerésével erősítette meg a kecskeméti gyár Mercedes-Benz AG személygépkocsigyártási-hálózatában betöltött meghatározó szerepét. A vállalatcsoport 2020 márciusában 100 millió eurót meghaladó értékben, több mint 23.000 m2-es új, robotizált présüzem zöldmezős megvalósításáról, Majd 2020 decemberében az új generációs, tisztán elektromos meghajtású EQB modell gyártásának magyarországi megindításáról, egy további több mint 100 millió euró értékű kecskeméti beruházás megvalósításáról döntött. 2021 utolsó negyedévére a kecskeméti gyár gyártósorain valamennyi meghajtás szerepel majd a klasszikus belső égésű motoroktól a plug-in hibrideken át a tisztán elektromos meghajtásig.

Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata
Lenovo Manufacturing Hungary Kft.
A Lenovo, a világ egyik legjelentősebb számítógépgyártó vállalata széles körben ismert globális hibrid gyártási modelljéről, ami magában foglalja a házon belüli és a szerződéses gyártás keverékét. A kínai vállalat ezt a modellt erősítve Európán belül elsőként Magyarországon létesít saját tulajdonú gyártóegységet. Az üzem a tervek szerint elsősorban európai és afrikai piacra fog termelni asztali számítógépeket, grafikus munkaállomásokat és adatközponti termékeket. A Lenovo üllői beruházásával 1000 új munkahelyet hoz létre, többek között informatikusoknak és mérnököknek is munkát adva.

Az év kiválósági központ beruházása
Diligent Governance Hungary Kft.
A „Software as a Service" piacán vezető szerepet betöltő amerikai Diligent vállalat több mint 25.000 ügyfele számára nyújt különféle szolgáltatást, amelyek vállalati, állami és egyéb vezetők munkavégzését segítik a munkafolyamatok hatékony irányításában, ellenőrzésében és információk megosztásában. A Diligent Budapestet választotta új Globális Termék Innovációs központjának helyszínéül, ahol több mint 300 felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló szoftverfejlesztéssel, GRC platformfejlesztéssel, technológiai megoldások támogatásával foglalkozik a vállalatirányítás-, kockázat- és megfelelés- menedzsment terén.

Az év szolgáltató központ beruházása
Support Services Group Europe
A Texas állambeli Waco-i központú Support Services Group (S2G) széleskörű üzleti szolgáltatásokat kínál több mint 60 partnerének, a klasszikus szolgáltató központi funkcióktól kezdve a professzionális B2B üzleti szolgáltatásokon át egészen saját CRM-rendszeréig. Az amerikai vállalat Budapestet választotta európai szolgáltató központjának helyszínéül és 300 új munkahelyet kíván létrehozni. A budapesti központ öt nyelven, nyolc országra vonatkozó ügyfélszolgáltatást nyújt a világ egyik vezető 'streaming' szolgáltatója számára.

Az év K+F beruházója
ARM Hungary Kft.
Az 1990-ben alakult, Cambridge-i központú ARM az okostelefonok fejlesztése mellett IoT-eszközökkel, mesterséges intelligenciával és 5G-hálózatokkal, illetve vállalati infrastruktúra megoldások tervezésével és fejlesztésével foglalkozik. Az ARM 2014 óta van jelen Magyarországon, a tevékenységi kör a klasszikus digitális hardverfejlesztés mellett a beágyazott szoftverfejlesztést is felöleli, valamint operatív támogatást nyújtanak az anyavállalat különböző üzleti egységeinek. A vállalat 9 millió euró értékű, 60 új K+F munkahelyet eredményező magyarországi fejlesztésének köszönhetően tovább növekszik a budapesti központ jelentősége.

Az év ipari parkja
Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft.
A 127 hektáros törzsterülettel bíró Nyíregyházi Ipari Park magasan fejlett infrastruktúrája és kedvező földrajzi elhelyezkedése révén mára számos betelepült vállalattal büszkélkedhet. A helyi önkormányzat elhivatottságának és sikeres befektetésösztönzési politikájának eredményeként az ipari park szabad területei mára teljesen elfogytak, ezért az új befektetői megkeresések kiszolgálása érdekében újabb ipari területeket jelöltek ki 88 hektár nagyságban.

Az év magyar beszállítója
Hirschler Glas Kft.
A magyar tulajdonú Hirschler-Glas Kft üveg- és tüköralkatrészeket gyárt a járműipar számára. Jelenleg 26 integrátornak szállít, a termékek 70 %-át OEM vevők vásárolják. A cég az elmúlt években több hatékonyságnövelő K+F projektet hajtott végre, dedikált célja pedig az Ipar 4.0-ra való teljes átállás, melyben már most jelentős eredményeket tud felmutatni. A cég sikerrel pályázott a HIPA által kezelt Versenyképesség Növelő Támogatási Programra, melynek segítségével 67 munkavállalóját tudta megtartani. Az üzemet 2020-ban kategóriájában az Év Gyárának választották.