Nyolc magyar város és régió is a jövő európai lokációinak élmezőnyében
HIPA

Nyolc magyar város és régió is a jövő európai lokációinak élmezőnyében

2020. 02. 14.

Nyolc magyar város és régió is a jövő európai lokációinak élmezőnyében

2020-ban minden eddiginél több, összesen nyolc magyarországi város és régió ért el top 10-es helyezést a Financial Times csoporthoz tartozó fDi magazine rangsoraiban. A jövő európai városait és régióit felmérő listákon kiemelt helyen szerepel Budapest mellett Debrecen, Miskolc, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém, valamint a közép-magyarországi és az észak-alföldi régió. Az eredmények alátámasztják a HIPA azon törekvéseit, miszerint a külföldi működőtőke befektetőket – a településekkel együttműködve – az ország minden pontján egységesen magas színvonalon szeretnénk támogatni.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) története során először 2019-ben haladta meg a hazánkban megvalósuló működőtőke-beruházások (foreign direct investment - FDI) száma a 100 darabot: a tavalyi évben összesen 101 projekt eredményeként 5350 millió euró értékű beruházási érkezett Magyarországra, 13 493 új munkahelyet létrehozva. A keleti nyitás országainak előretörése, valamint az elektromobilitási ágazat megerősödése mellett a magyar befektetési környezet diverzifikálódását jól mutatja, hogy a 101 beruházás 21 különböző országhoz köthető, és 20 különböző szektorban valósul meg.

Az fDi magazine rangsorain rendre jól szereplő Budapest ezúttal is három kategóriában is a legjobb tízbe került. A nagyobb európai városokat összessítő „Major European Cities of the Future 2020/21" összevetésben befektetés-ösztönzési stratégia tekintetében 4., költséghatékonyság alapján a 6. helyen szerepel, valamint a kelet-európai régió 7. legfontosabb városaként említik.

A kisebb európai városokat befektetés-ösztönzési stratégiájuk alapján vizsgáló „Small European Cities of the Future 2020/21" listáján Debrecen a második helyen szerepel, míg Miskolc is a dobogó közelébe ért az 5. helyen.

Az európai szinten mikró-városként hivatkozott kisvárosok „Micro European Cities of the Future 2020/21" rangsorának költséghatékonysági alkategóriájában három magyarországi település is a top 10-be került: Veszprém (2.) és Tatabánya (3.) a dobogón szerepel, de Székesfehérvár is a 6. legjobb ár-érték arányú kisváros Európában.

Régiók tekintetében a közepes méretkategóriában a „Mid-Sized European Regions of the Future 2020/21" összevetésben a hazai befektetőbarát üzletfelfogás elismeréseként Észak-Alföld és Közép-Magyarország egymást követi a 3. és a 4. helyen, de a közép-magyarországi terület a kelet-európai összehasonlításban is a hetedik legvonzóbb az fDi magazine összeállítása alapján.