Októberben Prága és Budapest is a járműipar fejlesztéseire fókuszál

Októberben Prága és Budapest is a járműipar fejlesztéseire fókuszál

2017. 10. 19.

Automotive Hungary HIPA

Beszállítói fórumot szervezett az Automotive Hungary kiállításon a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). A beszállítással foglalkozó hazai kis- és középvállalkozások a HIPA-JETRO-MAJOSZ rendezvényen bemutatkozhattak a nagyvállalati beszerzőknek, míg a HIPA standján megismerkedhettek a HIPA számukra kínált széleskörű szolgáltatási portfólióval. Mindeközben Prágában a CEE Automotive Forum keretében szintén összegyűltek a legfontosabb ágazati szereplők, az OEM-ektől egészen a legkisebb beszállítókig, ahol szintén bemutatkozott a HIPA is.

A HIPA standja és CARola

A járműgyártás több évtizedes hagyományokkal rendelkezik hazánkban, és stratégiai ágazatnak számít a magyar gazdaságban. A komplex befektetés-ösztönzési tevékenység eredményeként az elmúlt években mind az új befektetések, mind az újrabefektetések körében kiemelkedően teljesített a járműipari ágazat. A HIPA 2017. első féléves eredményei is jól mutatják, hogy a járműipar dominanciája töretlen Magyarországon, hiszen mind projektszám, mind volumen, mind pedig létrejövő munkahelyek számában dominál a többi ágazathoz mérten.

A kiállítói jelenlét mellett – ahol az érdeklődőket egy CARola névre keresztelt robot fogadta – a HIPA október 19-én, csütörtökön, az Automotive Hungary szakkiállítás keretén belül két fontos partnerével, a Japán Külkereskedelmi Szervezettel (JETRO) és a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségével (MAJOSZ) közösen Beszállítói fórumot rendezett a Hungexpo 'A' Pavilonjának Konferencia termében. Idén egy közös HIPA-JETRO-MAJOSZ Beszállítói fórum keretében az előzetesen regisztrált beszállítóknak lehetőségük nyílt, hogy bemutassák termékeiket és szolgáltatásaikat a fórumon részt vevő, versenyképes magyar beszállítókat kereső nagyvállalati beszerzőknek.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary vezérigazgatója és CARola

A külföldi nagyberuházások Magyarországra vonzása mellett a HIPA kiemelt figyelmet fordít a beszállítással foglalkozó hazai kkv-k helyzetbe hozására. Ez a két tevékenység, különösen a járműipari beszállítás tekintetében ugyanakkor összeér: minél több nagy nemzetközi vállalat jön Magyarországra és fejleszt hazánkban, annál több lehetősége nyílik a hazai kis- és közepes cégeknek bekapcsolódni a beszállítói hálózatokba – sőt, idővel a fejlett beszállítói ökoszisztéma is fontos tényező lehet a beruházási döntés meghozatalakor. Ennek elősegítése érdekében a HIPA díjmentes beszállítói képzéseket, szakmai tanácsadást és közvetítői segítséget nyújt. A HIPA és a nagyvállalatok közötti beszállító-fejlesztési együttműködések pedig lehetővé teszik a nagyvállalati igényrendszer ismeretében a potenciális beszállítók célirányos képzését. E program keretében 2017 első félévében a Suzukival, a VW-csoporttal, az Infineonnal és a Videotonnal valósult meg közös képzés, melyeken 27 kkv 100 munkatársa vett részt.

A régió másik jelentős járműipari kiállításán, a hét első felében, október 16-17. között Prágában megrendezett CEE Automotive Forumon is jelen volt kiállítóként a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), ahol a Csehországban jelen lévő ágazati szereplők számára mutatta be a magyarországi beruházási környezet kínálta versenyelőnyöket, valamint az ügynökség teljes körű projektmenedzsment szolgáltatásait.