Pétfürdői telephelyén bővít az amerikai Huntsman vegyipari vállalat
HIPA

Pétfürdői telephelyén bővít az amerikai Huntsman vegyipari vállalat

2021. 08. 31.

Huntsman

Az amerikai központú Huntsman Corporation vegyipari vállalat poliuretán alapanyagok és speciális aminok gyártásának kapacitásbővítését valósítja meg Pétfürdőn található telephelyén. A beruházás összege meghaladja a 10 milliárd forintot, míg a létszámot 12 fővel bővítik a már meglévő 131 fő megtartása mellett.

A Huntsman Corporation differenciált és speciális vegyi anyagok gyártója és forgalmazója. A cég világszerte összesen több mint 70 gyártó, kutatás-fejlesztési, üzemeltetési létesítményt működtet.

A magyar egység, a Huntsman Corporation Hungary Zrt. pétfürdői fejlesztő és gyártó telephelyén szerves vegyipari intermedierek gyártásával és az ehhez kapcsolódó fejlesztéssel foglalkoznak. A 14 fős pétfürdői K+F csapat vezető szerepet tölt be a gyártó technológiák, valamint termékfejlesztésében a vállalatcsoporton belül.

Jelenleg a magyar üzem az egyik kulcsfontosságú gyártóegysége a PU katalizátoroknak és aminoknak. A Pétfürdőn gyártott vegyi anyagok a járműiparnak, bútoriparnak, építőiparnak, ragasztógyártó és fémfeldolgozó vállalatoknak kerülnek beszállításra. A termékek több mint 95%-a exportra kerül Európába, Amerikába és Ázsiába.

A Huntsman vállalat poliuretán és aminogyártó üzemének kapacitásbővítése kapcsán előállított termékek a járműiparban, építőiparban és fémiparban kerülnek felhasználásra. Az aminokat járműülések, matracok és szigetelések gyártásához használják fel a vállalat ügyfelei. A beruházás által a vállalat globális kapacitása 30-40%-kal nő.

A projekt keretén belül új technológiai berendezéseket és eszközöket szereznek be, valamint 10.000 m2-vel nő a pétfürdői üzem mérete. A beruházás által a vállalat a megnövekedett keresletet tudja kiszolgálni és rugalmasabb, innovatívabb, fenntarthatóbb megoldásokat tud nyújtani ügyfelei számára.