Stratégiai fontosságú lett a gödöllői oltóanyag előállítás - VIDEÓRIPORT

Stratégiai fontosságú lett a gödöllői oltóanyag előállítás - VIDEÓRIPORT

2019. 11. 12.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A GSK legújabb fejlesztésének eredményeként a magyarországi gyár tevékenysége kiegészült, így újabb felhasználási területre állít majd elő diftéria és tetanusz vakcina komponenseket. A mintegy 18 milliárd forint értékű beruházás lezárultával a jövőben a GSK minden DT és TT (Diphtheria Toxoid és Tetanus Toxoid) terméket egy helyen, Gödöllőn gyárt majd.

A GlaxoSmithKline (GSK) 2001-ben jött létre az évszázados múltra visszatekintő GlaxoWellcome és SmithKline Beecham vállalatok összeolvadásával. Az egyesült királyságbeli brentfordi székhelyü, kutatásorientált gyógyszergyártó és egészségmegőrző vállalatcsoport három fő portfólióval rendelkezik: gyógyszerészet, oltóanyagok és fogyasztói egészségvédelem. A GSK több mint 150 országban tevékenykedik, valamint 87 gyártóhellyel rendelkezik a világ 36 országában. A vállalat 2018-ban több mint 95 000 munkavállalót foglalkoztatott, amelyből közel 12 000 fő dolgozott kutatás-fejlesztés területen.

A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége 2001 óta van jelen hazánkban, és 2014-ben lett a magyar kormány stratégiai partnere. A gödöllői gyártóegység telephelyén kétféle antigént gyártanak (diftéria, tetanusz), a legutóbbi adatok alapján több mint 300 fő foglalkoztatása mellett. A magyarországi telephely az elmúlt évtizedek során bebizonyította, hogy világszínvonalú, magas hozzáadott értéket képvisel a GSK hálózatán belül.

A most átadott fejlesztés egy 2016-ban indított program második lépcsőfoka, melynek eredményeként a magyarországi gyár a korábbihoz képest újabb felhasználási területre állít majd elő diftéria és tetanusz vakcina komponenseket. A beruházás megerősíti a gödöllői gyár stratégiai szerepét a vállalaton belül, és lehetőséget ad arra, hogy a jövőben a GSK minden DT és TT (Diphtheria Toxoid és Tetanus Toxoid) terméket egy helyen gyártson majd, amely leegyszerűsíti és hatékonyabbá teszi a folyamatokat. Ezek eredményeként a vállalat oltóanyag termékeladásában a magyarországi gyáregység a jelenleginek több mint a kétszeresére növeli a részesedését, míg az előállított termelési érték megháromszorozódik, miközben a termelt vakcina alapanyagok világviszonylatban több milliárd csecsemő és kisgyerek védelmét biztosítják majd.

A Magyarországon tradicionálisnak számító gyógyszergyártás évtizedek óta kiemelkedő szerepet játszik a magyar nemzetgazdaságban, ebben az ágazatban költik a piaci szereplők bevételarányosan a legtöbbet innovációra, ezáltal a szektor a magyar gazdaság leginnovatívabb területének tekinthető.