Stratégiai partnerségre lépett a magyar kormány és az Autoliv Kft.

Stratégiai partnerségre lépett a magyar kormány és az Autoliv Kft.

2022. 01. 20.

autoliv

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a világ legnagyobb passzív biztonsági termékeket gyártó vállalatcsoportjának magyarországi leányvállalata, az Autoliv Kft. A megállapodást a kormány részéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, míg a cég képviseletében Pallai Miklós Viktor ügyvezető írták alá Budapesten.

A közel hetven éves múlttal rendelkező, Stockholmban alapított Autoliv elsősorban az autóipar számára fejleszt, gyárt és forgalmaz légzsákokat, biztonsági öveket, kormányműveket, aktív és passzív biztonsági rendszereket. Világszerte valamennyi jelentős autógyártónak beszállít, legfontosabb vevői közé tartoznak többek között a Renault, a Ford, a Kia Motors, a BMW, a Volvo és egyéb prémium márkák.


A vállalat mára a világ 27 országában van jelen és 64 gyárban készítik termékeiket, köztük Sopronkövesden, ahol a forgalom megközelítette a 18 milliárd forintot a 2020-as pénzügyi évben.


A gyár folyamatosan fejlődik, működése során egyre inkább a nagyobb hozzáadott értékű termékek felé mozdul el. Idén és jövőre több mint 3 milliárd forintot tervez fordítani gyártókapacitás- és infrastruktúra-bővítésre, valamint különböző Ipar 4.0 megoldások bevezetésére. A tervek között szerepel különösen a felcsévélő-, heveder- és szerelvénygyártó gépsorok automatizálása.


A svéd működőtőkével 1990-ben létrejött Autoliv Kft. a 91. olyan cég, amellyel stratégiai együttműködési megállapodás született. A Kormány által 2012-ben indított stratégiai partnerségi programok célja a hazánkban letelepült vállalatok befektetéseinek ösztönzése, a foglalkoztatottak számának növelése, a magasabb hozzáadott értékű termelés megvalósítása, a vállalatok bekapcsolódása a szakképzésbe, valamint szorosabb kapcsolat kiépítése a hazai beszállítókkal.


Svédország a 23. legjelentősebb befektető Magyarországon az országban jelenlévő külföldi közvetlen tőkeállományt tekintve.