Suhanós időket él az európai kerékpár ipar

Suhanós időket él az európai kerékpár ipar

2022. 05. 09.

Giro

Budapest 2022-ben első alkalommal látja vendégül a Giro d’Italiát, a Tour de France után a világ második legrangosabb kerékpáros versenyét. A HIPA ebből az alkalomból az RCS Sporttal és az Európai Kerékpár-ipari Szövetséggel (CONEBI) közösen rendezett eseményt annak megvilágítására, hogy mely tényezők alakítják a szektort Európában és Magyarországon. Magas rangú vendégeink egyetértettek abban, hogy a gazdasági kihívások ellenére most kivételesen jó alkalom kínálkozik a nagyobb növekedésre és fenntarthatóságra, és ezt a lehetőséget feltétlenül meg kell ragadni.

Gondolta-e, hogy az európai utakon 2020-ban mintegy 4 millió e-bicikli futott? Ahogy az RCS Sport ügyvezető igazgatója, Paolo Bellino maga is elismerte, alighanem jobban járt volna, ha egy ilyen járgánnyal érkezik az eseményre, hiszen a dugóktól szenvedő városokban az autónál praktikusabb közlekedési eszközről van szó, főleg, ha nagyon oda akarunk érni időben valahova.

Úgy tűnik, egyre többen osztják a fenti nézetet, mivel az e-bringák száma az évtized végére Európában elérheti a 18 milliós határt. Ahogy azonban Ton Abeek, az e-kerékpárok piacvezető gyártója, az Accell Csoport vezérigazgatója rámutatott, jobb infrastruktúrára, több állami támogatásra és nagyobb társadalmi tudatosságra van szükség, hogy a kerékpározás egy természetes választás legyen a mobilitási lehetőségek közül.

Az esemény prominens előadói között egyetértés volt, hogy az e-kerékpárok képesek vonzóbbá tenni a biciklizést a szélesebb közönség számára.

Az e-bicikli az európaiak gyermeke, és gondoskodnunk kell róla, hogy a jelenlegi kedvező piaci viszonyok fennmaradjanak

– mutatott rá a CONEBI elnöke, Erhard Büchel.

Giro panel2

A Bosch ugyanakkor az e-bringákat mintegy IoT eszközként kezeli, amely az automatizálhatósággal, hálózatba kapcsolhatósággal és személyre szabhatósággal kipipálja a digitális gazdaság fő jellemzőit.

Saját fejlesztésű fedélzeti számítógépünk a vonatkozó okos rendszerrel kiegészülve egy sor digitális szolgáltatást nyújtását teszi lehetővé, ami a biciklizést biztonságosabbá, kényelmesebbé és személyre szabottabbá teszi. Újra definiáltuk az e-mobilitást

– emelte ki Szászi István, a Bosch Csoport Magyarországért és adriai régióért felelős képviselője. 

Szászi István

Bonnie Tu a világ legnagyobb bicikligyártója, a 2021-ben 4,9 millió darabos kibocsátást elérő Giant elnöke, aki online kapcsolódott be, hogy megossza elképzeléseit a gyorsan változó iparágról.

Európa élen jár abban, hogy a kerékpár egy olyan eszközzé váljon, amely környezetvédelmi problémákat old meg

– hangsúlyozta. Cége mindenesetre kiveszi a részét az erőfeszítésből, a Giant 48 millió eurós gyöngyösi beruházása ugyanis a közeljövőben évi 1 millióval növelheti a vállalat éves darabszámát.

Bonnie Tu

Tu asszony várakozásai szerint a mostani keresletmegugrás lassulni fog, a növekedés azonban hosszú távon folytatódik. Az európai eladások valóban rekord magasságokban járnak, ami a CONEBI 2020-as adatai szerint 22 millió darabot jelent. Paolo Bellino ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kiegészítők és a viselhető okostechnológia terén is óriási lehetőségek kínálkoznak, nem beszélve a turizmusról, amelyek mind-mind vonzó bevetélekkel kecsegtetnek.

Fel kell keltenünk a döntéshozók érdeklődését, az emberekben pedig tudatosítanunk kell a kerékpározás előnyeit. Ez egy ritka kedvező pillanat, amelyet meg kell ragadnunk

– tette hozzá. 

Bellino

A szakemberek nem győzték hangsúlyozni az ellátási láncok rövidítésének fontosságát, mivel a jelenlegi zavarok hatalmas károkat okoznak. A beszerzés és termelés áthelyezése természetesen segíthet, de a költségek jelentős csökkenése belátható időn belül nem várható, mint ahogy az sem, hogy a dolgok visszatérnek a rendes kerékvágásba.

Ésik Róbert

Eközben a HIPA mindent megtesz, hogy kiszolgálja a befektetők igényeit.

Számos szakpolitikai elem támogatja a vállalatokat Magyarországon, amelyek természetesen a kerékpárgyártást is segítik

– mondta Ésik Róbert, a HIPA elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a lokációválasztás, a pénzügyi eszközök beazonosítása, a beszállítói kapcsolatok fejlesztése, valamint a kormányzattal való kapcsolattartást a szervezet ügyfelei számára kínált csomag részét képezi, akik ezen túl az általános vállalkozásbarát környezetből is profitálhatnak.

Roche

Nagy megtiszteltetés volt az esemény moderátoraként üdvözölni az ún. Triple Crown Winner Stephen Roche-t, ami azt jelenti, hogy ugyanabban az idényben (jelen esetben 1987-ben) hármat megnyert a legrangosabb kerékpáros körversenyek közül: a Giro d’Italiát, a Tour de France-t és az UCI országúti kerékpár világbajnokságot. Rajta kívül a világon mindössze egy ember, Eddy Merckx mondhatja el magáról, hogy Triple Crown Winner.

Nézze meg a teljes felvételt angol nyelven!