Szárnyalhat a Hunent Zrt. exportja a mélykúti üzem új víziszárnyas továbbfeldolgozójával

Szárnyalhat a Hunent Zrt. exportja a mélykúti üzem új víziszárnyas továbbfeldolgozójával

2022. 01. 21.

 

hunentTovábbfeldolgozó egység kialakításával bővíti mélykúti üzemét, valamint hatékonyságnövelő beruházásokat valósít meg a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. mintegy 6,5 milliárd forint értékben. Ennek eredményeképp jelentős kapacitásnövekedés, ezáltal szárnyaló exportértékesítések várhatók.

A stratégiai jelentőségű magyar élelmiszeripar újabb technológia intenzív beruházással gazdagodik. A kizárólagos magyar tulajdonban álló és több mint 150 éves hagyománnyal rendelkező Hunent Zrt. − amely Magyarország egyik vezető víziszárnyas-előállító és értékesítő cégcsoportjához, a Bács-Tak Csoporthoz tartozik − 2023. november végéig tervezi megvalósítani újonnan bejelentett fejlesztéseit.

A vállalat jelenleg évente mintegy 10-11 millió darab pecsenyekacsát és kb. 300-400 ezer darab húslibát dolgoz fel. Az új víziszárnyas továbbfeldolgozó üzemrész hatására a sült, pácolt, marinált termékek kibocsátása éves szinten 700 tonnáról 1200 tonna fölé emelkedhet, továbbá az elsődlegesen előállított (nyers állapotban csomagolt, hűtve vagy fagyasztva forgalmazott) termékek volumene 10 százalékkal nő. Emellett automatizálást fokozó berendezések beszerzése pörgeti fel a termelékenységet.

A cég már jelenleg is 75%-ban exportra termel, amely arány várhatóan 5-10%-kal kúszhat feljebb a beruházásnak köszönhetően, így még több víziszárnyas kerülhet a külföldi piacokra, a tervek szerint elsősorban a német és angol üzletek polcaira.

A kiváló üzleti eredmények jórészt egy 2017-ben indított zöldmezős projektnek tudhatók be, amely egyesítette a cégcsoport vágó-, feldolgozó-, és tárolási kapacitásait, és egyben egy európai elitszínvonalú víziszárnyas feldolgozó üzem létrehozását tette lehetővé Mélykúton.