Teljes kapacitással működik a GMD legmodernebb európai gyáregysége Dorogon - VIDEÓRIPORT

Teljes kapacitással működik a GMD legmodernebb európai gyáregysége Dorogon - VIDEÓRIPORT

2019. 09. 13.

A francia GMD Group gyáravató ünnepsége Dorogon

Lezárult az üzemcsarnok és az infrastruktúra átalakítása és elindult a termelés a GMD csoport új magyarországi üzemében. A francia járműipari beszállító 20 milliárd forint értékű beruházással felépült dorogi alumíniumöntő egysége – amely egyben a vállalat legmodernebb és leghatékonyabb európai telephelye – teljes kapacitással termel. Szinte le sem zárult az első ütem, máris további jelentős fejlesztések szerepelnek a francia vállalat terveiben.

A GMD csoport fém- és műanyagipari termékeket gyárt főképp a járműipar, de más ágazatok számára is. Sajtolással, fröccsöntéssel, hőformázással, alumínium-olvasztással, valamint fémöntéssel foglalkoznak, de tömítőket is készítenek. A gyártás mellett autó-, illetve gépészeti alkatrészek tervezése és fejlesztése is a portfólió része, elsősorban kormánymű-, váltó-, illetve motoralkatrészek kapcsán. A világ 14 országában jelen lévő francia vállalatcsoport globálisan jelenleg mintegy 5500 főt foglalkoztat, forgalma idén várhatóan meghaladja az egymilliárd eurót.

A lezáruló beruházást végrehajtó GMD Cast Hungary 2017-ben alakult Magyarországon, majd a Dorogi Ipari Parkban található, korábban a japán Sanyo és Panasonic által használt üzemcsarnok megvásárlásával elindította a projektet. A 2019-es esztendőre az átalakítás befejeződött, a gyártósorok és öntőrészek folyamatosan kapcsolódtak be a termelésbe. A francia vállalatcsoport a dorogi autóalkatrész gyártó üzem a GMD csoport öntödei üzletágának összes egysége közül a legnagyobb, egyidejűleg Európa legmodernebb és leghatékonyabb, magas szinten robotizált üzeme lesz. Az első, 65 millió eurós beruházás eredményeként 240 új munkahely jön létre, főként magasan képzett szakemberek és technikusok számára.

A GMD 2019-ben egy bonyhádi üzem megvásárlásával bővítette magyarországi portfólióját, ahol 160 fő alkalmazásával gyártanak bőr beltéri elemeket a VW konszern csúcsmárkái, a Lamborghini és a Bentley modelljei számára.

A pozitív magyarországi tapasztalatok alapján a francia járműipari beszállító egy, a dorogi egységet érintő újabb, 20 millió euró értékű, 160 további pozíciót jelentő fejlesztést helyezett kilátásba a következő évre.