További kedvező módosítások a vissza nem térítendő támogatási rendszerben
HIPA

További kedvező módosítások a vissza nem térítendő támogatási rendszerben

2019. 03. 12.

További kedvező módosítások a vissza nem térítendő támogatási rendszerben

2019. március 6-tól újabb jelentős és kedvező módosítások kerülnek bevezetésre az egyedi kormánydöntés útján megítélt támogatási rendszerbe a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014. (VIII. 27.) Korm. rendelet módosításáról szóló 36/2019. (III. 5.) Korm. rendelet alapján.

A magyar gazdaság Európa „termelőközpontjából" mindinkább a kontinens egyik meghatározó, „ipari és innovációs központjává" történő átalakítása érdekében, 2017. január 1-től új, vissza nem térítendő támogatási formák kerültek bevezetésre a vállalati K+F tevékenység és a technológia-intenzív beruházások megvalósításának ösztönzése céljából. Az újonnan bevezetett támogatási jogcímek megjelenése óta eltelt, kétéves periódus lehetőséget biztosított a Magyar Kormány részére, hogy – mind a vállalati visszajelzések, mind a gyakorlati tapasztalatok alapján – felülvizsgálja az egyedi kormánydöntés útján megítélt (EKD) támogatási rendszer keretfeltételeit.

K+F jogcímet érintő változás

A szerződéses kutatás költségei is elszámolhatóvá válnak a kutatás-fejlesztési jogcím keretében, amennyiben a szerződéses kutatás kizárólag a támogatásban részesítendő projekt célját szolgálja, a kutatási-fejlesztési projekt összes elszámolható költségének legfeljebb 25%-áig.

Technológia-intenzív jogcímet érintő változások

A jövőben a támogatásra való jogosultság érdekében a beruházóknak átlagosan minimum 100 főt szükséges foglalkoztatni a beruházás megkezdését megelőző 12 hónapban Magyarországon, a korábbi 250 fő helyett.

A kormányrendelet módosításának eredményeként nem szükségszerűen egyetlen jogi személynek kell teljesítenie a jogosultsági feltételeket, akár két jogi személy is teljesítheti azokat, amennyiben az érintett jogi személyek egy vállalatcsoporthoz tartoznak. Nem szükséges továbbá az sem, hogy a támogatást igénylő vállalat vagy vállalatok nagyvállalatnak minősüljenek, a jövőben kis- és középvállalkozások számára is megnyílik a lehetőség a technológia-intenzív beruházásokhoz nyújtható támogatás igénybevételére.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – hasonlóan Békés, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékhez – az eszköz alapon nyújtott EKD támogatás már 5 millió euró eszköz-beruházási értéktől és minimum 50 új munkahely létrehozása esetén elérhető lesz.

A támogatási rendszer további módosításai

Amennyiben a támogatásban részesítendő beruházás célja nem energiatermelésre irányul, csupán saját energiaigényének biztosítása érdekében végez energetikai fejlesztéseket a beruházó, e fejlesztésekhez kapcsolódó részköltségek is támogathatóvá válnak a kormányrendeletben rögzített feltételek mellett, az elszámolható költségek 25%-áig.

A rendeletmódosítás eredményeként kiegészül továbbá a regionális szolgáltató központok által végzett támogatható tevékenységek köre a 7112. szakágazat TEÁOR kódjával (Mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás).

Kapcsolat

A fentiekkel kapcsolatos bővebb tájékoztatásért kérjük, forduljon kapcsolattartójához, vagy a Támogatási Főosztály bármelyik vezetőjéhez:

Szabó Márton / főosztályvezető
/ + 36 1 872 6626 / [email protected]

Oláh-Kántor Adrienn / osztályvezető
/ + 36 1 872 6563 / [email protected]

Szabó-Nagy Viktória / osztályvezető
/ + 36 1 872 6618 / [email protected]