Trendek, perspektívák és díjak – szakmai nap az üzleti szolgáltató szektor képviselőivel - VIDEÓK

Trendek, perspektívák és díjak – szakmai nap az üzleti szolgáltató szektor képviselőivel - VIDEÓK

2018. 11. 30.

HIPA-HOA Business Services Hungary 2018 - Survey

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) már negyedik alkalommal rendezte meg ágazati gálaeseményét és díjátadóját, ezúttal egy szakmai nappal egybekötve. Az egész napos program alapját az idei évben is az üzleti szolgáltató központok (business services centres – BSC) körében készített átfogó felmérés adta. A 2018-as felmérés a Hungarian Outsourcing Association-nel (HOA) együttműködésben készült, akadémiai partnerként pedig a Budapesti Corvinus Egyetem működött közre. A gálaeseményen átadott kiválósági díjakat az idei évben a Morgan Stanley, a BT, valamint Prabal Datta, a TCS vezetője vehették át.

Ahogy a magyarországi BSC szektor folyamatosan bővül és fejlődik, úgy növekszik évről-évre az ágazatot vizsgáló felmérés jelentősége, hiszen ennél közvetlenebb visszajelzést nem kaphatunk a legaktuálisabb változásokra, tendenciákra vonatkozóan. Az idei évben minden eddiginél több, 71 vállalat vett részt a kutatásban, így 2018-ban minden eddiginél reprezentatívabb képet kaphatunk az aktualitásokról.

A felmérés eredményeit, valamint ehhez kapcsolódó saját tapasztalatokat, példát jelentő hazai vagy nemzetközi „best practice" megközelítéseket kerekasztal beszélgetések és interaktív workshopok keretében dolgozták fel az ágazati vezetők. A kutatás és a visszajelzések alapján a közeljövő legfontosabb témái a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felé mozdulás, valamint ehhez kapcsolódóan a minőségi munkaerő toborzása és megtartása, illetve – az egyetemi munkaerő- és tudásbázisra alapozva – a fővároson kívüli, úgynevezett TIER-2 lokációk felé terjeszkedés lesznek. A workshopokat a felmérés elkészítésében is szakmai partnerként közreműködő Budapesti Corvinus Egyetem, Deloitte, EY, KPMG, PwC, Randstad, valamint a Talentuno & BSC Heroes szakértői vezették.

A felmérés ide kattintva tölthető le.

A közép-kelet európai régióban hazánk rendelkezik az egyik legérettebb BSC piaccal, az elmúlt két évtized dinamikus fejlődése a közelmúltban sem veszített lendületéből. Ma Magyarországon mintegy 110 üzleti szolgáltató központ működik, amelyek mintegy 50 000 főnek adnak munkát, jellemzően az Y generációhoz tartozó (1980 és 1999 között született), nyelveket beszélő, diplomás fiataloknak. Az átlagosan öt, de akár harminc nyelven szolgáltató egységek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több tehetséges, jól képzett munkaerő találjon karrierlehetőséget Magyarországon. A magas fizetés, a gyors előrelépési lehetőségek és az idegen nyelvek használata és a nemzetközi kilátások a mai fiatalok számára hosszú távon is vonzó alternatívát jelentenek.

Az esemény zárásaként, az esti gálaesemény keretében az idei esztendőben is díjazták az év legkiemelkedőbb vállalatait és vezetőit kiválósági központ, oktatási együttműködés, illetve az év BSC vezetője kategóriákban.

CENTER OF EXCELLENCE OF THE YEAR: Morgan Stanley
A Morgan Stanley, 1935-ös alapítása óta a világ egyik legkiemelkedőbb pénzügyi vállalata, globális szinten 60.000 alkalmazottat foglalkoztatva. A budapesti iroda 2006-ban nyitotta meg kapuit a kiemelkedő helyi matematikai, kvantitatív, illetve technikai tudásbázisra építve. Most, 12 évvel később a budapesti központ közel 2200 fős létszámmal, 12 különböző részleggel büszkélkedhet, az informatikától a kvantitatív modellezésen és kockázatkezelésen át egészen a pénzügyi elemzésig. Az évek alatt az iroda valóban Center of Excellence-szé vált, amely számos üzletileg is kiemelten fontos folyamatot, illetve projektet vezet és a hasonló magyarországi központok közül is kiemelkedik mind méretében, mind komplexitásában.

BEST IN EDUCATIONAL COOPERATION: BT (British Telecommunications)
A BT ROC (Regional Operations Centre) a hazai üzleti szolgáltató szektor egyik legnagyobb munkaadójaként jelenleg közel 20 közép- és felsőoktatási intézménnyel működik együtt országszerte. Az oktatási intézményekben a cég dolgozói üzleti készségfejlesztő kurzusokat, nyelvi képzéseket, valamint szakmai-gyakorlati képzéseket nyújtanak. Oktatási programjaikkal évente több száz potenciális munkavállaló diákot érnek el. Az idei évtől kezdve nagy hangsúlyt fektetnek az üzleti szolgáltatások területével kapcsolatos oktatási kapcsolatok élénkítésére is.

BSC MANAGER OF THE YEAR: Prabal Datta, TCS
Prabal Datta 2015 nyarán érkezett Magyarországra a TATA globális szolgáltató központjának élére. Irányítása alatt a budapesti egység jelentős létszámnövekedésen ment keresztül és teljesítményével az iparág kiemelkedő szereplője lett. Az elmúlt három évben Prabal Datta az egyetemi együttműködések támogatása mellett az iparág magyarországi nagyköveteként kiemelkedő szerepet töltött be Magyarország, valamint a hazánkban elért eredmények promótálásában is.