Új csúcstechnológiás üzemmel gazdagodik a hazai vasbetongyártás
HIPA

Új csúcstechnológiás üzemmel gazdagodik a hazai vasbetongyártás

2023. 04. 20.

Az Ineton Kft. a Pest vármegyei Alsónémediben felavatott új üzeme a hazai vasbetongyártó piac fontos fejezetét jelöli. A 16 milliárd forintos beruházás egyedi előregyártott betonelemek gyártását teszi lehetővé, ami nagyban javítja az építési hatékonyságot. A projekt eredményeképp a dolgozói létszám 140 főre emelkedik.

Az Ineton Kft. fejlesztése 10,5 hektáros területen valósult meg, ahol egy 17.000 négyzetméteres csarnok létesült. Az új gyár teljesen automatizált gyártósoroknak ad otthont, amelyeken vasbeton acélt dolgoznak fel, valamint födémet és faelemeket gyártanak. A vállalat ezáltal olyan egyedi előregyártott betonelemeket állíthat elő, amelyekkel változatos épületek valósíthatók meg. A különböző elemekbe gépészeti, villamos és hűtő-fűtő rendszerek integrálhatók.

Az újonnan létrehozott kapacitások a regionális lakásépítési piac 10-15%-ának igényeit fedezi, ami 1200-1500 lakóegységet jelent. Az éves tervezett termelési mennyiség 300 ezer négyzetméter födém és 250 ezer négyzetméter faelem.

A szóban forgó moduláris betonelem építő technológia nem csak költséget és időt takarít meg, hanem egyensúlyt teremt a sorozat- és a személyre szabott gyártás között. Az Ineton Kft. ugyanakkor a gyártási hatékonyság további javítása érdekében számos, Magyarországon jelenleg nem elérhető megoldás kifejlesztésén dolgozik.