Új granulálóüzemet avattak Egerben 41,5 millió értékű beruházással
HIPA

Új granulálóüzemet avattak Egerben 41,5 millió értékű beruházással

2023. 10. 03.

A svájci tulajdonban álló Omya Hungaria Kft. új mezőgazdasági granulálóüzemének megnyitóját ünnepelte Egerben, amely egy 41,5 millió euró értékű beruházással valósult meg. A vállalat hálózatának legfejlettebb létesítménye a magyarországi és környező országbeli gazdákat látja majd el.

Az Omya jogelődje még 1884-ben jött létre Svájcban, a jelenlegi néven pedig 1925-ben alapítottak képviseletet. A különböző ipari ásványok globális gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég több mint 50 országban, köztük hazánkban van jelen.

A magyar leányvállalat helyi ásványvagyon kitermelésével állít elő különböző termékeket az építőipari és mezőgazdasági szektorban tevékenykedő vállalkozások részére.

Az Omya most Egerben új talajjavító granulálóüzemet hozott létre, 70 ezer tonna kapacitással. A granulátumot az üzemben gyártott, magas tisztaságú mészkőlisztre alapozva állítják elő.

Az eddigi gyártási tevékenységhez képest az új alkalmazott technológia komplexebb, így az magasabban képzett munkatársak felvételét is igényelte, továbbá a fizikai munkavállalókkal szembeni elvárás is jelentősen megnőtt.

Az új granuláló üzemmel a jelenlegi termékkörhöz képest jelentősebb hozzáadott értékű, így jóval magasabb áron értékesíthető talajjavító termék kerül előállításra, amit mezőgazdasági felhasználásra szánnak, nemcsak magyarországi, hanem a környező országokban történő értékesítéssel. Ennek megfelelően a vállalat a korábbiakhoz képest jelentős exportárbevételre számít.

A termelés október végén indulhat.