Új támogatási program bevezetése a zöld átállás felgyorsítására (TCTF támogatás)
HIPA

Új támogatási program bevezetése a zöld átállás felgyorsítására (TCTF támogatás)

2023. 08. 11.

Az Európai Bizottság az ideiglenes válság- és átállási keret elfogadásával (Temporary Crisis and Transition Framework, a továbbiakban: TCTF) biztosítani kívánja az európai zöld megállapodás céljainak elérését.

Ezen kihívásra reagálva Magyarországon új támogatási program kerül bevezetésre a 210/2014. (VIII.27.) Kormányrendelet alapján, a stratégiai ágazatokban történő alábbi beruházásokhoz:

  1. a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átálláshoz szükséges berendezések, nevezetesen akkumulátorok, szolárpanelek, szélturbinák, hőszivattyúk, elektrolizátorok, szén-dioxid leválasztást és -tárolást szolgáló berendezések gyártása; vagy
     
  2. az előző pontban meghatározott berendezések gyártásához tervezett és elsődlegesen közvetlen inputként használt kulcsfontosságú alkatrészek gyártása, amely alkatrészek részletesen a Támogatási Útmutató 1. számú mellékletében kerültek felsorolásra; vagy
     
  3. az előző pontokban meghatározott berendezések és alapvető alkatrészek előállításához szükséges kritikus fontosságú nyersanyagok előállítása vagy visszanyerése.

A támogatás Magyarország egész területén elérhető a jelenlegi feltételek alapján 2025 végéig azon vállalkozások számára, amely támogatás nélkül bizonyíthatóan az Európai Gazdasági Térségen kívül hajtotta volna végre a beruházást.

A TCTF támogatás alatt az egy projekthez nyújtható támogatás maximális intenzitása és mértéke az alábbiak szerint alakulhat a beruházás helyszínének és igénylő vállalat méretének függvényében azzal, hogy az alább felsoroltaktól eltérő támogatás nyújtására kizárólag notifikációs eljárás keretében kerülhet sor:  

  BUDAPEST BUDAPESTEN KÍVÜLI
HELYSZÍNEK
NEMZETI KÜSZÖBÉRTÉK
(nominálisan)

Maximális támogatási összeg
vállalkozásonként és tagállamonként

EUR 150 M
 

EUR 350 M
 
Maximális
támogatási
intenzitás
nagyvállalatok
esetén
15% 35%
középvállalatok
esetén
25% 45%
kisvállalatok
esetén
35% 55%


A támogatási programról szóló további információért kérjük, keresse a HIPA munkatársait vagy írjon az [email protected] e-mail címre.

További részletek a TCTF Támogatási Útmutatóban olvashatóak, a linkre kattintva.