Új technológiát telepít Szentgotthárdra az AMES

Új technológiát telepít Szentgotthárdra az AMES

2017. 11. 15.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Új, 6000 négyzetméteres gyártóegység építésébe kezdett Szentgotthárdon az autóipari alkatrészeket gyártó AMES Hungaria Kft, ahova Magyarországon elsőként porkohászati technológiát telepítenek 2018 év elejétől. A mintegy 3,5 milliárd forint értékű beruházás eredményeként 75 új munkahely létesül. A beruházást a magyar kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntéssel támogatásban részesítette.

Az 1951-ben, spanyol tőkével alakult, családi tulajdonban lévő AMES vállalat szinterezett fém alkatrészek gyártásával és értékesítésével foglalkozik, jelenleg az Európai Unió egyik legnagyobb porkohászati vállalata. A cég rendkívül stabil, kiegyensúlyozott működésének egyik alapja, hogy belső kutatás-fejlesztési részleget működtet, valamint a termeléshez szükséges gépek is saját gyártásban készülnek, ezen kívül az értékesítésük is igen kiegyensúlyozott. Ügyfeleik között megtalálható a Black&Decker, a Bosch, a Ford és az IBM is, de megrendeléseik 90 százaléka az autóiparból érkezik.

A cégcsoport a nemzetközi piacokon is nagy tapasztalattal rendelkezik, hiszen termékeit szinte kizárólag exportálja. Termelési központjai Spanyolországban, Magyarországon, az USA-ban és Kínában találhatóak. Az autóipari beszállítócégek számára Közép-Európa kiemelt jelentőségű régió, az AMES például termékeinek több mint 20%-át itt értékesíti, míg a földrajzilag szintén közeli Németország további 22%-ot képvisel. Ezek alapján logikus lépés volt 2013-ban új beruházási helyszínként Magyarországot választani, hiszen a kiváló geográfiai helyzet és az ehhez párosuló fejlett infrastruktúra mellett rendelkezésre áll az autóipari cégek számára nélkülözhetetlen, magas színvonalú ipari környezet és kultúra.

Az AMES Hungaria Kft. 2014 nyarán nyitotta meg kapuit Szentgotthárdon. Az üzemben a Spanyolországból érkező autóipari alkatrészek mechanikus megmunkálása történik. A vállalat 2016-ban 363,5 millió forint nettó árbevételt realizált, amely szinte teljes egészében exportértékesítésből származott.

Az épülő új gyáregységbe már teljes porkohászati folyamatot telepítenek, meghonosítva ezzel egy modern, Magyarországon még kevésbé ismert technológiát.