Új Versenyképesség növelő támogatási program - Pályázati felhívás
HIPA

Új Versenyképesség növelő támogatási program - Pályázati felhívás

2020. 05. 23.

Új Versenyképesség növelő támogatási program

Összhangban a gazdaságvédelmi akcióterv részleteinek bemutatására megrendezett webkonferencián bejelentett, a koronavírus-járvány (COVID-19) által érintett vállalkozások támogatására vonatkozó lehetőségekkel, mától elérhető a Versenyképesség növelő támogatásról szóló pályázati felhívás a vállalatok számára a Külgazdasági és Külügyminisztérium a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásról szóló 7/2020. (IV.16) rendelete alapján.

A versenyképesség növelő támogatás célja, hogy a feldolgozóipari és üzleti szolgáltató központi szektorban működő közép- és nagyvállalatok számára segítséget nyújtson a koronavírus-járvány kitörése által nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások számára a bevétel kieséseik és likviditási problémáik leküzdése érdekében. Az előleg formájában elérhető, vissza nem térítendő készpénztámogatás 2020. december 31-ig nyújtható a vállalatok számára, amelynek igénylése a pályázati adatlap és mellékleteinek a HIPA-hoz történő benyújtásával történik.

Módosítások kerülnek bevezetésre 2020. május 6-tól a 2020. április 21-től elérhető, a koronavírus járvány következtében fellépő gazdasági nehézségek leküzdését elősegítő, a versenyképesség-növelő támogatásról szóló Pályázati felhívásban. A pályázat eddigi működésének tapasztalataival összhangban a változások célja a támogatással kapcsolatban felmerülő adminisztráció könnyítése, az eljárásrend egyszerűsítése.

Az eljárásrend egyszerűsítése érdekében a pályázati anyag elektronikus benyújtását követően a vállalatoknak a módosítások bevezetésével 10 munkanapra emelkedik az eredeti dokumentum benyújtási határideje. A befogadó levél a pályázati anyagra vonatkozóan az elektronikus benyújtást követően már kiállításra kerülhet, azonban támogatói döntés csak az eredeti pályázati dokumentáció beérkezését követően születhet.

A változások részletes megismeréséért, kérjük, tekintse meg a Versenyképesség-növelő támogatásról szóló módosított Pályázati Felhívást és kapcsolódó mellékleteit.

Pályázati kiírás

  1. Pályázati adatlap
  2. Támogatói okirat minta
    1. Számlaösszesítő (Excel / PDF formátum)
    2. Felhatalmazó levél (Word / PDF formátum)
  3. Elszámolható és nem elszámolható költségekre vonatkozó szabályok
  4. Gyakran ismételt kérdések

A gazdaságvédelmi akcióterv részleteinek és a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások támogatására szolgáló új intézkedések bemutatására 2020. április 9-én megrendezett webkonferencia keretében került sor a HIPA szervezésében.

Az Európai Bizottság korábban jóváhagyta az 50 milliárd forint (körülbelül 140 millió euró) keretösszeggel rendelkező támogatási programot. A támogatás formáját tekintve vissza nem térítendő készpénztámogatás, amely 2020. december 31-ig nyújtható és előlegként fog a feldolgozóipari és üzleti szolgáltató központi szektorban működő közép-és nagyvállalatok számára rendelkezésre állni. A beruházási értékhez kötött támogatás mértéke nem haladhatja meg a 800.000 eurónak megfelelő forintösszeget.

További részletekért nézze meg prezentációnkat!