Újabb jelentős fejlesztés a Valeo veszprémi üzemében

Újabb jelentős fejlesztés a Valeo veszprémi üzemében

2017. 12. 13.

Magyar Levente, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes

A Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. zöldmezős beruházással tovább bővíti veszprémi gyártó és K+F komplexumát. A több mint 18,5 milliárd forintos fejlesztés kapcsán 220 új munkahely jön létre. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével megvalósuló projekt magas szinten automatizált termelési környezetet teremt, mely lehetőséget ad a magasabb hozzáadott értéket generáló élőmunka-igényes területek növelésére.

A világ egyik vezető autóipari beszállítója, a mára már cégcsoporttá duzzadó francia Valeo autóipari alkatrészek gyártásával, beszállításával foglalkozik. A cég világszerte 32 országban van jelen, ahol 169 gyáruk, 20 kutatóközpontjuk, 38 fejlesztőközpontjuk és 15 disztribúciós központjuk van és jelenleg mintegy 106 000 embernek biztosítanak munkát.

A vállalat veszprémi üzemében 1998 óta gyárt szenzorokat, elektronikai vezérlőegységeket, kapcsolókat, a tavalyi évben árbevételük meghaladta a 147 milliárd forintot. A Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. által felhasznált elektronikai és műanyag alkatrészek országon belülről, túlnyomó részt Székesfehérvárról, Tatabányáról és Tiszaújvárosból érkeznek, a partnerei között megtalálható a Citroen, a Peugeot, a Renault és a Seat. A K+F laborral is rendelkező gyártó komplexum - ahol mintegy ötszázan foglalkoznak kutatás-fejlesztéssel – globálisan is a Valeo egyik legmodernebb üzeme.

A Valeo folyamatos fejlesztésekkel bővíti kapacitásait Magyarországon. 2015-ben fejezték be 2,5 milliárd forintos beruházásukat, tavaly pedig több mint tízmilliárd forintból kezdték fejleszteni a veszprémi üzemet. A mai napon újabb mérföldkőhöz érkezett a vállalat, ugyanis egy több mint 18,5 milliárd forintos zöldmezős beruházást jelentettek be.

A fejlesztés keretében a meglévő épület részbeni átalakítása mellett a fejlesztő labor további 550 négyzetméterrel bővül, valamint egy új 4000 négyzetméteres raktárcsarnokot is megépítenek. A 220 új munkahelyet teremtő beruházás egyértelmű célja, hogy a vevői elvárásoknak megfelelő, magas szinten automatizált (ipar 4.0), így kiemelkedően hatékony és biztonságos termelési környezetet alakítsanak ki.

Külön is kiemelendő, hogy a fejlesztés keretében 30 robotot, köztük 12 cobotot (együttműködő robot) szereznek be, amelyek amellett, hogy kapacitásnövekedést és kiemelkedő hatékonyságot biztosítanak, lehetővé teszik a humán erőforrások átcsoportosítását az esetenként magasabb hozzáadott értéket generáló élőmunka-igényes területekre.