Újabb kiemelkedő élelmiszeripari beruházást adtak át Magyarországon

Újabb kiemelkedő élelmiszeripari beruházást adtak át Magyarországon

2017. 10. 30.

Az új üzem évente 500 000 tonna kukorica feldolgozására lesz alkalmas

Magyarország elmúlt időszakának legnagyobb élelmiszeripari beruházása eredményeként átadták a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a KALL Ingredients gabonafeldolgozóját. A 45 milliárd forint értékű zöldmezős beruházással a vállalat 500 fő számára teremt munkahelyet, éves szinten több mint 500 000 tonna kukorica hulladékmentes feldolgozása mellett. Ezzel a termelőkapacitással az egyik legnagyobb gabonafeldolgozó lesz Európában. Az új üzem ünnepélyes átadásán Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mellet Fazekas Sándor földművelési miniszter is részt vett.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az átadóünnepségen

A magyar mezőgazdaság átlagosan 7-7,5 millió tonna kukoricát termel évente, melynek csak alig több mint a felét használja fel az ország, és 3-3,5 millió tonna kerül exportra. Magyarországnak, azon belül különösen a mezőgazdaságnak azonban hosszú távú érdeke, hogy a hazai feldolgozóipar és állattenyésztés nagyobb mennyiséget használjon fel.

A társaság 100 százalékban magyar tulajdonú, az üzem pedig magyar termelőktől felvásárolt GMO-mentes (nem génmódosított) kukoricát fog feldolgozni, így a gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít a magyar kukorica számára. Az izocukor mellett a vállalat termékportfóliója a élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítő termékeket, magas minőségű gyógyszer- és étkezési alkoholt, valamint takarmány alapanyagok széles körét egyaránt felöleli. Az előállított termékek több mint 70 százaléka exportra kerül, ezzel a beruházás hozzájárul a magyar élelmiszeripari export jelentős növekedéséhez.

Az új feldolgozó az elérhető legjobb technológiával épült, a hőenergiát biomasszából nyeri. A versenyképességet a munkaerő és a hulladékmentes, korszerű technológia biztosítja, a cél, hogy a gyár 50 év múlva is magyar terméket állítson elő magyar alapanyagból, magyar dolgozókkal. A beruházás legalább 60 százalékban magyar beszállítók segítségével valósult meg, illetve a közvetlenül létrejövő mintegy 500 munkahely mellett a projekt közvetve további 750 munkahelyet teremt.

2017 első nyolc hónapjában az élelmiszeripar termelési értéke 1952 milliárd forintot tett ki, ami 6,3%-os növekedést jelent 2016 azonos időszakához képest. Az élelmiszeripar részaránya a teljes feldolgozóipari termelésben 10,6% volt. Az exportértékesítés 6,2%-kal, míg a belföldi árbevétel 7,5%-kal nőtt a 2016. év azonos időszakához viszonyítva. Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak száma 2017 második negyedévében 148 386 főt ért el, ami 5,4%-os növekedést jelent a 2016 azonos időszakához képest.