Újabb utasszállító pilótákat képző akadémia indul Magyarországon - VIDEÓRIPORT
HIPA

Újabb utasszállító pilótákat képző akadémia indul Magyarországon - VIDEÓRIPORT

2019. 04. 29.

Újabb utasszállító pilótákat képző akadémia indul Magyarországon

Magyarországon indítja el második repülőgép pilótákat képző akadémiáját a norvég Pilot Flight Academy (PFA), együttműködésben a szintén norvég tulajdonú Central European Aviation Clusterrel (CEAC). A 15 millió euró értékű beruházással létesülő pilótaképző központ a tervek szerint a norvég beruházók négylépcsős beruházási csomagjának első eleme, amely 80 különleges tudást igénylő munkahelyet teremt (oktatók, szakértők), és maximális kapacitáson 300 kadét képzését biztosítja majd. Az első képzési csoportok a tervek szerint már fél év múlva, 2019 novemberében elindulnak Sármelléken.

A pilótaképzés szakmai partnere egy norvég pilótaképző, a Pilot Flight Academy (PFA). A 2007-ben alakult vállalat a Magyarországon tervezetthez hasonló létszámmal, mintegy 80 fő foglalkoztatásával, két norvég campuson összesen 300 tanulót képez, akik jelenleg 4 repülőgép-szimulátoron és 13 repülőgépen gyakorolhatnak.

A második akadémia helyszínéül a kiváló földrajzi elhelyezkedés, valamint az ebből adódó ideális időjárási viszonyok miatt Magyarországot választották. A Hévíz-Balaton repülőtér kiválasztását megelőzően számos hazai repülőteret megvizsgált a norvég beruházói csoport, de kizárólag ezen a helyszínen állt rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra, valamint a beruházáshoz szükséges üzemi terület. A kéthektáros területen létesülő két, egyenként 1000 négyzetméteres hangárban kerülnek elhelyezésre az oktató repülőgépek, a szimulációs eszközök, az oktatóhelyiségek és az irodák is. A projekthez kapcsolódó további beruházási lépcsők a közeljövőben szintén a repülőtér közelében valósulhatnak meg.

A CEAC és a PFA együttműködésének célja a már jelenleg is fennálló, és a közeljövőben várhatóan tovább fokozódó pilótahiány csökkentése a Central European Training Centre létrehozásán keresztül, ahol több légitársaság is képezhetne pilótákat. A Pilot Flight Academy mellett már több európai légitársaság csatlakozásával kapcsolatban is elindultak a tárgyalások.

A Wizzair 2017-es bejelentése után, miszerint Wizz Air Pilóta Akadémiát indít Budapesten, a norvég befektetők bejelentése két éven belül már a második magyarországi pilótaképző központról szól, ami jól mutatja hazánk elmozdulását a repülőgép ipar területén is az alacsonyabb hozzáadott értékű gyártási tevékenységek irányából a magasabb hozzáadott értékű, szolgáltatási beruházások felé.

A repülőgép ipar felszálló ágba került Magyarországon az utóbbi években, hiszen a Lufthansa Technik budapesti és miskolci fejlesztései mellett a Diehl Aviation a nyírbátori gyártókapacitás-bővítések után mérnöki központot telepített hazánkba, míg a svájci RUAG Aerostructures már három gyártóegységgel rendelkezik Magyarországon. Hamarosan pedig az Airbus Helicopters is csatlakozik a sorba, egy helikopter részegységeket gyártó üzem létesítésével, melynek helyszínéről az idei évben születhet döntés.