Vezető szigetelés-gyártó választotta Alsózsolcát - VIDEÓ RIPORT
HIPA

Vezető szigetelés-gyártó választotta Alsózsolcát - VIDEÓ RIPORT

2018. 03. 20.

Vezető szigetelés-gyártó választotta Alsózsolcát

Északkelet-Magyarországon hozza létre régiós gyártóegységét a belga-török hátterű Ravaber vállalat. Az építőipari és egyéb, kőzetgyapot alapú szigetelések egyik jelentős globális gyártója 6,4 milliárd forint értékű beruházással létesít komplex gyártóegységet Alsózsolcán, ahol 90 munkahely jön létre. Az új üzemmel a vállalat kapacitása harmadával növekszik.

A vállalat a belga Ravago és a török Besler Tekstil 2013-as együttműködéséből jött létre Ravaber Building Material Industry, amelyben 50-50%-os tulajdonrésszel rendelkezik a Ravago csoport és a Besler Tekstil. A vállalat Törökország legnagyobb kőzetgyapot gyártója, éves gyártási kapacitása 110 000 tonnára tehető, székhelye Kayseri városában található, ami Miskolc törökországi testvérvárosa.

A Ravaber legfontosabb célja a legjobb minőségű kőzetgyapot előállítása a Besler Tekstil tapasztalatait felhasználva. A vállalat kőzetgyapot alapú szigetelő termékeit többek között hő- és hangszigetelésre, a tűz terjedésének, illetve a pára diffúziójának megakadályozására használják. A kőzetgyapot termékeket elsősorban az építőiparban alkalmazzák, de más iparágakban is használják termékeiket.

A Ravaber Magyarországon kőzetgyapot gyártó beruházást szeretne megvalósítani, 36 000 tonna éves kapacitással, ami a vállalat egészét tekintve is jelentős kapacitásnövekedést eredményez. A szigetelőanyag előállításához a cég nagy mennyiségben fog bazaltot, diabázt és kokszot felhasználni, melyet részben hazai forrásból, az egerbaktai bányából tervez beszerezni. A magyar gyáregységnek egy kisebb vegyipari részlege is lesz, ahol a gyártáshoz szükséges gyantát állítják elő. A gyárban készült szigetelőanyagok elsősorban a közép-kelet-európai piacokon kerülnek majd értékesítésre.

A 6,3 milliárd forint, vagyis több mint 20 millió euró értékű beruházás közvetlenül 90 munkahelyet teremt Alsózsolcán, de az alapanyag hazai kitermelésével ez a szám közvetetten még magasabb lesz, ami különösen fontos az északkelet-magyarországi régió további fejlesztése érdekében.