A Boysen új üzeme kulcsfontosságú mérföldkő az elektromos átálláshoz való alkalmazkodásban

A Boysen új üzeme kulcsfontosságú mérföldkő az elektromos átálláshoz való alkalmazkodásban

2023. 01. 30.

Jelzésértékű a Boysen Group 150 millió eurós beruházása, amellyel döntő lépést tesz profiljának átalakítására, hogy megfeleljen az elektromos átállás kapcsán felmerülő növekvő keresletnek. A német vállalat bejelentette, hogy akkumulátor takaró-tartólemezgyárat hoz létre Nyíregyházán, amely globális operációjának első olyan létesítménye lesz, ahol kizárólag elektromos járművekhez köthető termékeket gyártanak majd. A projekt közel 400 munkahelyet teremt.

A mintegy száz éves múltra visszatekintő, németországi székhelyű Boysen Csoport kipufogókat, katalizátorokat, részecskeszűrőket, komplett kipufogórendszereket és sok más egyéb kapcsolódó terméket fejleszt és gyárt személygépkocsik, haszongépjárművek és terepjárók számára mintegy 23 telephelyen szerte a világon. A vállalat olyan kiemelt ügyfelekkel dolgozik, mint például az Audi, a BMW, a Daimler vagy a Porsche.

A cég portfóliója 2021-ben bővült e-jármű és hibrid vonalon, és a mostani beruházás újabb lökést adhat e profil megváltoztatásához. A Nyíregyházán befektetett 150 millió euró segítségével nemcsak a vállalat első magyarországi telephelye jön létre, hanem ez lesz globális operációjának első olyan létesítménye is egyben, amelyet teljes egészében az elektromos járművek igényeinek szentelnek. A projekt közel 400 új munkahelyet teremt.

A Boysen Csoport ezzel a beruházással hozza létre első olyan telephelyét, amely kizárólag e-járművek számára gyárt termékeket

A szóban forgó üzem akkumulátor takaró-tartólemezeket állít majd elő a Boysen stratégiai partnere, a BMW számára, amely vadonatúj gyárat és akkumulátor összeszerelő üzemet épít a közeli Debrecenben. A takarólemezek előállítása során préselés, hegesztés, ragasztás és felületkezelés munkafolyamatokra kerül sor; akkumulátorokat nem fognak gyártani.

A Boysen Battery Components Hungary Kft. a beruházással olyan csúcstechnológiás, magas fokon automatizált létesítményt tervez létrehozni, amelyet karbonsemleges módon üzemeltet. Ennek megfelelően a vállalat megújuló energiatermelő és tárolórendszereket telepít 10 millió euró értékben.