A CATL új akkumulátorgyárával Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházása valósulhat meg

A CATL új akkumulátorgyárával Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházása valósulhat meg

2022. 08. 12.

catl

A piacvezető Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) 7,34 milliárd euró beruházásával 100 GWh kapacitású akkumulátorgyárat épít Debrecenben. A több mint 9.000 új munkahelyet teremtő projekt hazánk eddigi legnagyobb zöldmezős működőtőke-beruházása, amely tovább erősíti az ország pozícióját a világ akkumulátorgyártói között.

A kínai székhelyű, a lítium-ion akkumulátorok fejlesztésében és gyártásában globális piacvezető CATL németországi üzeme után második európai gyárának helyszínéül választotta Magyarországot. Az építkezés a tervek szerint még idén megkezdődik a debreceni Déli Ipari Parkban

Debrecen több szempontból is tökéletes lokációnak ígérkezik a vállalat terveinek megvalósítására, különös tekintettel a stabil üzleti környezetre, a rendelkezésre álló fejlett infrastruktúrára, valamint a város logisztikai kapcsolataira, hosszú múltra visszatekintő autóiparára és versenyképes munkaerejére.

CATL bejelentés

A CATL vevői, úgy mint a Mercedes-Benz, a BMW, a Stellantis és a Volkswagen gyárainak közelsége miatt a vállalat a magyar üzem révén képes lesz jobban kielégíteni az európai piac akkumulátor-keresletét, tovább tudja fejleszteni globális termelési hálózatát, és hozzájárul az e-mobilitás és az európai energetikai átállás felgyorsításához.

Az akkumulátorgyártás karbonlábnyomának csökkentése iránti elkötelezettségének részeként a CATL megújuló energiákból származó villamos energiát használ majd, illetve a fenntartható és körforgásos akkumulátor-értéklánc kiépítése érdekében vizsgálja a lehetőségét annak, hogy helyi partnerekkel közösen hozzon létre Európában akkumulátor-alapanyagokat előállító létesítményeket.

CATL tárgyalás

A kínai vállalat a beruházást óriási ugrásnak tekinti saját globális terjeszkedésében, ami egyben várhatóan javítja versenyelőnyét is.

A projekt volumene szintén különös jelentőséggel bír, hiszen ez lesz Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházása, amely önmagában meghaladja az előző évek beruházási rekordjait. A megállapodás létrejöttében kulcsszerepet játszott a HIPA, amely a tárgyalások megkezdésétől folyamatos szakmai támogatást nyújtott, és teljes körű tanácsadó szolgáltatásaival a pozitív beruházási döntést követően is segít a kivitelezés fázisában. 

CATL stratégia

Kapcsolódó cikkek