Hivatalosan is beindul a CATL magyarországi rekordberuházása Debrecenben - VIDEÓRIPORT

Hivatalosan is beindul a CATL magyarországi rekordberuházása Debrecenben - VIDEÓRIPORT

2022. 09. 05.


image1Aláírták azt a dokumentumot, amellyel a vezető akkumulátorgyártó Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) kötelezettséget vállal a Debrecenben megvalósuló 7,34 milliárd eurós beruházásának helyszínéül választott telek megvásárlására, és ezzel a projekt hivatalosan is kezdetét veszi. A tervezett 100 GWh kapacitású üzem nemcsak minden idők legnagyobb magyarországi zöldmezős projektje, hanem egyben az egész Európai Unió legjelentősebb volumenű akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó beruházása is.

ebrecenben ünnepélyes keretek között aláírták a kínai székhelyű CATL második európai akkumulátorgyárának otthont adó telek adásvételi előszerződését. A vállalat globális piacvezető a lítium-ion akkumulátorok fejlesztésében és gyártásában.

Az akkumulátor üzem létrehozása a pezsgő, főként ázsiai szereplők által dominált hazai e-jármű ökoszisztémát gazdagítja, tekintettel arra, hogy a HIPA 2016 és 2022 első féléve között mintegy 43 akkumulátorgyártáshoz kötődő pozitív döntésben működött közre 7,9 milliárd euró értékben. Magyarország e-mobilitásban betöltött pozíciói ezzel tovább erősödnek: az ország már jelenleg is a világon a harmadik legnagyobb e-akkumulátor kapacitással bír, ami 50 GWh-ról 150 GWh-ra emelkedhet 2025-re.

Elismerjük és nagyra értékeljük, hogy a kínai vállalatok a legmodernebb technológiát honosítják meg Magyarországon. A Debrecen 2030 Stratégia keretében már eddig is rendkívül fontos infrastrukturális fejlesztések zajlottak, aminek hatására a város a határon túlra és regionálisan is kisugárzó gazdasági erőközponttá vált, és e folyamatnak az idetelepülő e-akkumulátor gyártók és beszállítók további lendületet adnak. A CATL projektje ugyanakkor azért is jelentős, mert Kína és Németország után mi leszünk a harmadik ország a világon, ahol a vállalat gyárat létesít, és ezzel a világ hat legnagyobb e-akkumulátorgyártója közül immár három bír jelenléttel hazánkban


- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az aláírási ceremóniát követően.

minister

A CATL célja, hogy a termékei iránti kereslet kielégítése érdekében európai jelenlétét növelje, valamint hogy tovább erősítse versenyelőnyét.

Elkötelezettek vagyunk, hogy hozzájáruljunk Magyarországon a helyi közösséghez és az elektromos járműgyártáshoz, illetve hogy azok szerves részévé váljunk. Az általunk létrehozandó üzem egy újabb mérföldkövet jelent egy zöld jövő felé vezető úton. Szilárdan hiszek abban, hogy céljaink tökéletesen egybe esnek Magyarország karbonsemlegesség megvalósítására tett vállalásával

– mondta Dr. Robin Zeng, a CATL elnöke.

Debrecen

A 7,34 milliárd eurós projekt léptékét jól érzékelteti, hogy annak nagysága megfelel a HIPA által 2014 óta kezelt 7 legnagyobb volumenű pozitív projekt összessített értékének. A CATL beruházása egyben befér az Európai Unióban az elmúlt évtizedben indított öt legjelentősebb volumenű külföldi működőtőke-beruházás közé, az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó projektek között pedig uniós szinten egyenesen rekordnak számít.

Kína ezzel fokozza befektetői jelenlétét Magyarországon, miután 2020-ban valamennyi ország közül a legtöbb működőtőkét hozta hazánkba. A kínai cégek a tizedik legnagyobb külföldi befektető közösséget alkotják, a teljes FDI-állomány 3,2%-át képviselve. 

Kapcsolódó cikkek