A Doosan új üzeme tovább erősíti a hazai és európai akkumulátorgyártást - VIDEÓRIPORT

A Doosan új üzeme tovább erősíti a hazai és európai akkumulátorgyártást - VIDEÓRIPORT

2019. 07. 23.

Magyarországot választotta a Doosan

Magyarországon hozza létre európai réz vékonyfólia-gyártó egységét a Doosan. A 2018 novemberében bejelentett, 32 milliárd forint értékű beruházás keretében a dél-koreai óriásvállalat a Tatabányai Ipari Parkban építi fel legújabb üzemét, amelynek kapacitása évekre lefedheti az európai piaci igényeket.

A több mint 120 éves tradícióval rendelkező Doosan-csoport piaci erejét jelzi, hogy közel 40 országban vannak jelen, 2018-as árbevételük meghaladta a 16 milliárd dollárt, továbbá több mint 38 000 főt foglalkoztatnak világszerte. A Doosan számos iparágban képviselteti magát az építőipartól az elektronikai iparig, de a hatalmas átalakulás küszöbén álló járműipar és az 5G felé is nyitnak legújabb fejlesztéseikkel.

A magyarországi beruházással a Doosan az elektronikai ágazatát erősíti tovább, mely üzletágban a legfrissebb adatok szerint 7 országban termel és mintegy 2000 embert foglalkoztat. Legfontosabb partnerei között megtalálható az Apple, a Cisco, a Facebook, a Huawei, az Intel, a Nokia a Samsung és az SK Innovation.

Az új gyártóegységnek köszönhetően a Doosan a rézfólia meghatározó beszállítóvá válhat az elektromos autók (electric vehicle – EV) piacán Európában, így kedvező pozícióból vághatnak majd neki az amerikai és a kínai terjeszkedésnek is a jövőben.

Az elmúlt években három meghatározó ázsiai akkumulátorgyártó, a dél-koreai Samsung SDI és SK Innovation, valamint a japán GS Yuasa is hazánk mellett tette le a voksát, ezáltal itt hozzák létre európai gyártási központjukat. A döntések nyomán számos további, az EV ágazatban érdekelt vállalat is Magyarország mellett döntött, 2019-ben többek között az Infineon, az INZI Controls és a Toray csoport választották hazánkat elektromobilitáshoz kapcsolódó beruházásuk helyszínéül.

Magyarországnak az elmúlt évtizedekben kifejezetten élénk gazdasági kapcsolatot sikerült kiépítenie Dél-Koreával, az ázsiai ország 2019 első félévében a legjelentősebb befektetővé vált Magyarországon, emellett már két koreai vállalat is a Kormány stratégiai partnerei közé tartozik (Hankook és Samsung).