A Ford tovább bővíti szolgáltatási portfólióját Magyarországon - VIDEÓ RIPORT

A Ford tovább bővíti szolgáltatási portfólióját Magyarországon - VIDEÓ RIPORT

2018. 09. 14.

A Ford tovább bővíti szolgáltatási portfólióját Magyarországon

A világ egyik vezető autógyártója, az amerikai Ford Magyarországot választotta European Business Service egységének helyszínéül. A budapesti tudásközpontba kerül át Európa összes Ford piacának számos pénzügyi, gyártástervezési, termékmanagement, controlling, after sales és HR funkciója, valamint több globális, a világ 41 piacát kiszolgáló feladatkör is.

Az idén 115 éves Ford Motor Company összesen 9 regionális kutatás-fejlesztéssel foglalkozó központtal és világszerte 61 üzemmel rendelkezik, árbevétele 2017-ben elérte a 156,78 milliárd dollárt, és több mint 200 ezer munkavállalót foglalkoztat. A világ egyik vezető autógyártója a tavalyi év során 8 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre.

A hazánkban 18 éve jelen lévő vállalat első lépcsőben 2012-ben az európai pénzügyi terület Magyarországra hozatalával kezdte bővíteni magyarországi csapatát, majd 2015-ben kezdődött a szentendrei Üzleti Szolgáltató Központ kiépítése. A budapesti szolgáltató központ EMEA régiót kiszolgáló új munkatársaival együtt összesen már több mint 500 magasan képzett munkavállaló fog a Fordnál dolgozni Magyarországon. Ezt a létszámot 2019 év végéig a vállalat 700 főre emeli majd.

A szolgáltató központok mellett a Ford folyamatosan bővülő, mintegy 40 vállalatból álló magyarországi beszállítói hálózattal rendelkezik: számos magyar vállalkozás gyárt és szállít alkatrészeket a Ford európai gyáraiba. Ez a beszállítói kör 2017-ben 580 milliárd forint forgalmat bonyolított le, ami a Ford megrendeléseinek köszönhetően a hazai GDP 1,7 százalékát jelenti. A Ford magyarországi beszállítói jelenleg több mint 69 000 dolgozónak adnak munkát.

Az üzleti szolgáltató szektor napjainkra teljesen átalakult, kinőtte korábbi kereteit, és már olyan tevékenységeket is elkezdtek a cégek központosítani, mint a HR, a treasury, a magasabb szintű informatikai támogatás, projektmenedzsment, vagy a matematikai modellezés. E folyamat pozitív hatásaként a szektor igen jelentős munkahelyteremtő hatással bír, ráadásul magas hozzáadott értékű munkát végeznek az itt dolgozó, több nyelvet beszélő és szakmailag is képzett diplomás fiatalok.

Magyarországon mintegy 110 üzleti szolgáltató központ működik, amelyek közel 46 ezer főnek adnak munkát, jellemzően az Y generációhoz tartozó, nyelveket beszélő, diplomás fiataloknak. A szektorban a nyelvtudás alapvető elvárás, hiszen a magyarországi BSC-k átlagosan 5 nyelven szolgáltatnak, de van olyan központ, amely több mint 30 nyelven nyújt szolgáltatásokat.

Kapcsolódó cikkek