A Nippon Paper beruházásával gazdagodik a hazai akkumulátorgyártás értéklánca

A Nippon Paper beruházásával gazdagodik a hazai akkumulátorgyártás értéklánca

2023. 02. 06.

Új szereplővel bővül a magyar elektromos járműgyártás ökoszisztémája a Nippon Paper vácrátóti beruházásának köszönhetően, amelynek keretében a japán vállalat környezetbarát csúcsminőségű cellulóz alapú adalékokat gyárt akkumulátorokhoz. A projekt várhatóan mintegy 50 millió euró bevételt generálhat és hozzávetőleg 60 új munkahelyet hoz létre.

A japán székhellyel működő Nippon Paper Csoport elsősorban a cellulóz- és papíriparban folytatott tevékenységéről vált ismertté, és Ázsiában, Ausztráliában, valamint Észak-Amerikában rendelkezik kiemelt jelenléttel. A digitalizáció globális elterjedése és a nyomtatott termékek iránti kereslet ebből eredő csökkenése miatt azonban a vállalat új fejlesztési területek felé kezdett nyitni.

Az egyik ilyen szegmens a vegyipar, ezen belül a CMC (karboximetil-cellulóz) gyártása, amelyet az elektromos járművekben alkalmazott lítium-ion akkumulátor anódokhoz használnak. A CMC a világon legnagyobb mennyiségben felhalmozott biomasszából, a cellulózból nyert természetes anyag, következésképpen rendkívül környezetbarát. Kivételes tulajdonságaiból adódóan az élelmiszer- és kozmetikai iparban, valamint ipari gyártási közegben, így a papírgyártás során használatos széles körben adalékként. A Nippon Paper saját fejlesztése révén azonban a CMC csúcsminőségű adalékként szolgál a lítium-ion akkumulátor anód felületkezelési folyamatában is.

A vállalat most bejelentett projektjével 8.000 négyzetméteres üzemet létesít, amely a tervek szerint 2024 végén kezdheti meg működését. A beruházás nagyjából 50 millió euró bevételt termelhet és hozzávetőleg 60 embernek biztosíthat munkát, és egyben legalább 300 GWh-nak megfelelő teljesítményű lítium-ion akkumulátor előállításához elegendő CMC gyártási kapacitást eredményez.

Ahogy Yuji Kikkawa, a Nippon Paper Chemical Europe elnöke kiemelte, azáltal, hogy a vállalat két helyszínen alakít ki globális ellátórendszert a csúcsminőségű CMC szegmensben, hozzájárul egy karbonsemleges társadalom megvalósításához, egyben pedig hazánk fejlődéséhez.