A Toray zöld innovációs beruházása tovább erősíti Magyarország e-autóipari pozícióját - VIDEÓRIPORT

A Toray zöld innovációs beruházása tovább erősíti Magyarország e-autóipari pozícióját - VIDEÓRIPORT

2022. 03. 31.

Toray gyáravató Nyergesújfalun

Felavatták a Toray Industries Hungary Kft. új nyergesújfalui gyárát, amivel egyben kezdetét veszi egy lítium-ion akkumulátorokhoz használt szeparátorfólia (BSF) termelést célzó, mintegy 408 millió eurós beruházás első fázisa. A tervek szerint 188 többnyire magasan képzett munkavállalót foglalkoztató projekttel tovább erősödik Magyarország pozíciója az e-autóipari termelési kapacitások terén. 

Az 1926-ban alapított japán Toray Industries 29 országban van jelen 283 leány- és társvállalat révén. A vállalatcsoport része a Zoltek is, amelynek egyik üzeme éppen Nyergesújfaluban gyárt szénszálat.

A Toray Industries Hungary által a lítium-ion akkumulátorokhoz készített szeparátorfólia, valamint a Zoltek által gyártott szénszál a várakozások szerint együttesen újabb lendületet adhat a vállalatcsoport zöld innovációs üzleti törekvéseinek azáltal, hogy olyan anyagokat állít elő, amelyek kulcsfontosságúak az európai társadalom karbonsemlegessé válásához. A Toray beruházása eredményeképp a cégcsoport globális gyártókapacitása 20%-kal emelkedhet.

A Toray ezen túl szorosabbra fűzi az együttműködést az LG Chemmel (LGC) is, aminek értelmében ötvöznék a Toray fóliagyártó, illetve az LGC felületbevonó technológiájának előnyeit.

A nyergesújfalui beruházás erősíti Magyarország eleve stabil pozícióját az e-autóipari piacon, hiszen az ország jelenleg Európában a legnagyobb akkumulátor cellagyártó, és a gyártókapacitások 2025-ig 150 GWh-ra történő emelkedése garantálja, hogy ez az éllovas szerep a közeljövőben is megmarad.