Amerikai járműalkatrész-gyártó bővít Magyarországon - VIDEÓ RIPORT

Amerikai járműalkatrész-gyártó bővít Magyarországon - VIDEÓ RIPORT

2018. 03. 27.

Amerikai járműalkatrész-gyártó bővít Magyarországon

Az amerikai egyesült államokbeli, 4 kontinensen jelen lévő, járműipari hűtőket gyártó Modine Magyarországot választotta újabb kapacitásbővítő beruházása helyszínéül. A 1991 óta működő mezőkövesdi üzem eddig is a konszern legsikeresebb európai gyára volt, a magyar munkaerő szaktudására és hatékonyságára épített, modern technológiát alkalmazó termeléssel elért eredmények pedig megalapozták az újabb befektetést. A vállalat termékei megtalálhatók többek között a Ford, a BMW, vagy a Daimler járműveiben.

A 2017-es pénzügyi évben 1,5 milliárd USD árbevételű Modine hűtőtechnikai berendezések és alkatrészek gyártásával foglalkozik. A globális nagyvállalat amerikai székhelye mellett üzemekkel rendelkezik Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Európában, Ázsiában és Afrikában is. A cégcsoport által foglalkoztatottak száma világszerte jelenleg mintegy 11.000 fő.

A Modine több mint 21 milliárd forint értékű beruházásának köszönhetően megkezdődhet a munka az új, közel 9000 négyzetméter alapterületű mezőkövesdi létesítményben, mely a már meglévő üzemhez csatlakozik. A csúcstechnológiával felszerelt gyárcsarnok növeli az alumínium motor és erőátviteli hűtőberendezés-gyártási kapacitást a gépjárművek, haszongépjárművek és a munkagépek piacán. A vállalat itt folyadékhűtéses töltőlevegő-hűtőket (LCAC), olajhűtőket (LCOC), kondenzátorokat, valamint más kulcsfontosságú alumínium termékeket gyárt majd. A fejlesztésnek köszönhetően a következő években mintegy 200 fővel bővül a dolgozói létszám.

A Modine 1991 óta számos esetben fejlesztette kapacitásait Magyarországon, azaz hosszú távon gondolkozik az országban. A magyar leányvállalat árbevételének mintegy 99%-a exportértékesítésből származik. Az Egyesült Államok 2017-ben Magyarország 13. kereskedelmi partnere volt, exportunkat tekintve a legnagyobb EU-n kívüli partner. A két ország közötti gazdasági kapcsolatot jól szemlélteti, hogy jelenleg több mint 1.700 amerikai vállalat működik Magyarországon, amelyek mintegy 100.000 főt foglalkoztatnak.

Kapcsolódó cikkek