Az e-mobilitás területén is komoly lehetőségek várnak a magyar beszállítókra

Az e-mobilitás területén is komoly lehetőségek várnak a magyar beszállítókra

2019. 10. 30.

Az első HIPA Battery Workshop 2019 október 29-én került megrendezésre

Battery Workshop - Rising influence of the Hungarian battery industry címmel rendezett akkumulátorgyártáshoz és elektromobilitáshoz kapcsolódó partnertalálkozót a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). Az eseményen a Magyarországon tevékenykedő nagyvállalatok megismerkedhettek az elektromos meghajtási technológiák kapcsán a hazai kis- és középvállalatoknál elérhető termékek és szolgáltatások széles körével, illetve a kkv-k is felmérhették az együttműködésben rejlő potenciált.

Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója köszönti a workshop résztvevőit

A rendezvény célja, hogy a Magyarországon már letelepedett, vagy letelepedést tervező, akkumulátorok, vagy azok részegységeinek gyártásával foglalkozó nagyvállalatok képviselői megismerjék a szektorban tevékenykedő gyártó, fejlesztő és kutató direkt és indirekt beszállításra alkalmas hazai vállalatokat, intézményeket, szervezeteket. Amellett, hogy a nagy nemzetközi szereplők megismerhetik a magyar ágazati szereplőket, a workshop kiváló platform horizontális együttműködések kialakítására is, vagyis a még formálódó piacon a hazai szereplők is megismerhetik egymás tevékenységét, fejlesztési irányait, így összefogva, egymást kiegészítve magasabb hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások bevezetésére is lehetőség nyílhat.

A közeljövő technológiáját jelentő elektromobilitás területén Magyarország egyedülálló pozíciót foglal el nemcsak a régióban, de egész Európában. Az elektromos meghajtáshoz kapcsolódó jelentős kutatás-fejlesztési kapacitások (AVL, Bosch, thyssenkrupp) mellett az akkumulátorok gyártásának területén is vezető helyet foglal el hazánk: az öt legnagyobb ázsiai – elektromos járművek számára – akkumulátorokat gyártó vállalat közül három is hazánkat választotta európai gyártóközpontjának helyszínéül: a Samsung SDI, az SK Innovation, valamint a GS Yuasa. Ezen döntéseket követően a nagy gyártó beszállítói is Magyarország felé fordultak, így többek között a Bumchun, a Doosan, az INZI Controls, a Shinheung vagy a Toray.