Az EVE Power a BMW-vel társul Debrecenben a szomszédos iFactory ellátására

Az EVE Power a BMW-vel társul Debrecenben a szomszédos iFactory ellátására

2023. 05. 09.

A kínai akkumulátorcella-gyártó EVE Power több mint 1 milliárd eurós beruházás keretében új gyártó üzemet épít Debrecenben. A vállalat első ilyen európai létesítménye a BMW Csoport szomszédos iFactory-ját fogja ellátni mintegy 28 GWh teljes kapacitás mellett. A 2026-ra elkészülő projekt 1.000 feletti munkahelyet teremt.

Az EVE Power 2001 óta gyárt lítium-ion akkumulátorokat. A tőzsdén is jegyzett kínai vállalat most világszerte bővíteni kívánja termelési kapacitásait, aminek első mérföldköve a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben létesítendő első európai üzeme. 

A 45 hektáros területen felépítendő létesítményben hatodik generációs hengeres akkumulátorcellákat fognak gyártani a járműipar számára, amelyek kisebbek, könnyebbek és 20%-kal nagyobb energiasűrűséggel bírnak, mint a jelenlegi versenytárs termékek. A hatótávolság és a töltési idő 30-30%-kal szintén nő a jelenlegi értékekhez képest.

A fenntarthatósági szempontok más tényezőkön keresztül is érvényesülnek. Mindenekelőtt az EVE kapacitásait az a BMW fogja lekötni, amely a szomszédos területen építi ultramodern iFactory-ját, így az ellátási lánc karbonlábnyoma jelentősen csökkenhet ettől a bizonyos „ajtótól ajtóig” koncepciónak köszönhetően. Napenergiát és energiatároló rendszereket ugyancsak fognak használni az energiahatékonyság növelésére, valamint a környezeti terhelés további csökkentésére. A vízigényt tisztított szennyvízzel és felszíni vízzel fedezik, a szennyvizet pedig a gyár területén a technológiai folyamatoknál való alkalmazás céljából újrahasznosítják.