Bővítésével európai szintre skálázza kapacitását az Agrosprint

Bővítésével európai szintre skálázza kapacitását az Agrosprint

2023. 06. 06.

Mintegy 15 milliárd forintos beruházás eredményeképpen megkezdte működését az Agrosprint Zrt. új, automatizált karcagi üzeme. Az újonnan felavatott létesítmény segítségével a társaság megháromszorozhatja az általa feldolgozott fagyasztott zöldség és gyümölcs mennyiségét, és ezzel Magyarország legnagyobb ilyen vállalatává válik, Európában pedig a gyorsfagyasztott csemegekukorica-feldolgozók körében léphet az első helyre.

A teljes egészében magyar tulajdonban álló Agrosprint Zrt. immár harminc éve működik a zöldség-gyümölcs feldolgozás és gyorsfagyasztás piacán, és immár több mint 35 országgal létesített egyre bővülő kereskedelmi kapcsolatokat. Termékeinek mintegy 70%-a exportra kerül.

A cég két éve jelentette be, hogy 15 milliárd forintért 15.500 négyzetméteres új feldolgozó üzemet létesít, ami a karcagi létesítmény aktuális megnyitásával most megvalósult. Az új feldolgozó és mélyhűtő tárolókapacitások mellett biológiai szennyvíztisztító épült, gépbeszerzést hajtottak végre, valamint fejlesztették a környező infrastruktúrát.

A termelési kapacitás fokozatosan éri el az évi 35 ezer tonnát 2028-ig, és ezzel megháromszorozódik. Mindez azt jelenti, hogy az Agrosprint válik Magyarország legnagyobb fagyasztott zöldség- és gyümölcsfeldolgozójává, míg európai szinten a gyorsfagyasztott csemegekukorica-feldolgozásban előzi meg versenytársait kapacitás tekintetében.

A magas fokú automatizálás és digitalizáció lehetővé teszi az Agrosprint számára méretgazdaságosság megvalósítását, az egységköltségek csökkentését, a termelés hatékonyabbá tételét és a hosszú távú fenntarthatóság javítását.

A projekt 60 új munkahelyet hozhat létre.

Kapcsolódó cikkek