Európa legnagyobb gyorsfagyasztott csemegekukorica feldolgozójává válik a magyar Agrosprint

Európa legnagyobb gyorsfagyasztott csemegekukorica feldolgozójává válik a magyar Agrosprint

2021. 06. 10.

A magyar tulajdonban álló, zöldség-gyümölcs termékek feldolgozásával és gyorsfagyasztásával foglalkozó Agrosprint két magyarországi telephelyén kezd fejlesztésbe. A Nyírlugos-Cserhágón és Karcagon 2023 végéig megvalósuló beruházással a társaság fagyasztott zöldség- és gyümölcsfeldolgozásának kapacitásbővítésére, valamint a telephelyek technológia és infrastruktúra fejlesztésére kerül sor, melyek eredményeként Európa legnagyobb gyorsfagyasztott csemegekukorica feldolgozó vállalata jön létre. Az összesen több mint 14,5 milliárd forintnyi beruházással a vállalat a 221 fős létszám megtartása mellett 110 új munkahelyet teremt.

A családi vállalkozásként működő Agrosprint Mezőgazdasági és Ipari Termékforgalmazó Zrt. egy nagy múltra visszatekintő, zöldég és gyümölcstermékek feldolgozásával és gyorsfagyasztásával foglalkozó exportorientált, magyar tulajdonú vállalat. Az elmúlt 20 év alatt Magyarország legnagyobb gyorsfagyasztott zöldséget és gyümölcsöt feldolgozó vállalatává nőtte ki magát, mára több mint 30 féle zöldség- és gyümölcstermék feldolgozását végzi üzemeiben. A társaság az alapanyag biztosítása érdekében saját alapanyag termesztéssel is foglalkozik.

Napjainkra 35 országgal alakítottak ki kereskedelmi kapcsolatokat - melynek száma folyamatosan bővül és kiterjed Európán kívülre is-, termékeikkel 70 százalékban az exportpiacokat szolgálják ki, a beruházások révén több mint 50 százalékos exportpiaci terjeszkedésre és új nemzetközi piacokon való megjelenésre lesz lehetőségük.

A 221 munkahelyet megőrző, 110 új munkahelyet létrehozó, Karcag mellett Nyírlugos-Cserhágót is érintő, várhatóan 2023 végéig megvalósuló beruházások a társaság fagyasztott zöldség- és gyümölcsfeldolgozásának kapacitásbővítésére, valamint a telephelyek technológia- és infrastruktúrafejlesztésére irányulnak. A beruházások hatására az Agrosprint Magyarország legnagyobb kapacitású fagyasztott zöldség-gyümölcs feldolgozó vállalata lesz, valamint Európa legnagyobb gyorsfagyasztott csemegekukorica feldolgozó vállalatává válik. A társaság alapanyagfeldolgozása a jelenlegi 90.000 tonnáról 150.000 tonnára fog növekedni az elkövetkezendő 5 évben.

Az új zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem Karcagon egy kb. 8 hektáros területen valósul meg zöldmezős beruházás keretében az Agrosprint Zrt. eddigi feldolgozóüzeme mellett. Az új üzemben az automatizált feldolgozás több mint 9.500 m2-en fog működni, amihez közel 6.000 m2-en -20°C-os mélyhűtő tárolókapacitás fog kapcsolódni. A feldolgozás során keletkező szennyvíz kezeléséhez 1,5 hektáron biológiai szennyvíztisztító üzemet is kiépítenek.

A nyírlugos-cserhágói telephelyen a gyorsfagyasztott csemegekukorica gyártási kapacitásának bővítése, valamint technológia-, és infrastruktúrafejlesztés valósul meg.

Kapcsolódó cikkek