Budapesten létesíti új K+F központját az amerikai Flowserve

Budapesten létesíti új K+F központját az amerikai Flowserve

2018. 06. 06.

Levente Magyar, Deputy Minister of Foreign Affairs and Trade

A texasi központú Flowserve ipari és szolgáltató vállalat a debreceni BSC központja után a magyar mérnöki tudásra alapozva Budapesten hoz létre új K+F központot. A vállalat mintegy 3,3 milliárd forintos beruházásával egy mérnöki feladatokat ellátó központot létesít, mely termékfejlesztési, terméktesztelési és mérnöki szolgáltatási funkciókat lát el a jövőben.

A Flowserve 1997-ben jött létre és ipari szivattyúk, ipari szerelvények, szabályozó szelepek, nukleáris szelepek, precíziós mechanikus tömítések rendszereinek megtervezésével és előállításával foglalkozik, továbbá különböző kapcsolódó menedzsment-szolgáltatásokat nyújt, elsősorban a feldolgozóipar számára. A texasi központú társaság 17 000 főt foglalkoztat a világ 55 országában, ügyfeleik pedig több mint 70 országból veszik igénybe a cég által kínált termékeket, szolgáltatásokat.

A vállalat 2016-ban Debrecenben nyitott üzleti szolgáltató központot (BSC), ahol 7 nyelven nyújtanak pénzügyi és számviteli szolgáltatásokat az észak-amerikai és az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régió 25 országa számára.

Az új budapesti központ kulcsfontosságú erőforrásként szolgál majd az innovatív termékmegoldások kutatásában és fejlesztésében, élvonalbeli technikákat alkalmazva. A 12 mérnökkel induló egységnek a tervek szerint év végére 25 munkatársa lesz, a cél pedig a következő évek folyamatos létszámbővítése eredményeként a 150 mérnök foglalkoztatása. Ez a csapat arra fog koncentrálni, hogy a folyadékdinamikával, tribológiával, kritikus fordulatszámmal és mechatronikával kapcsolatos vezető csúcstechnológiákat beépítsék a termékeinkbe, amellett, hogy a bevált gyakorlatokat alkalmazzák a gyárthatóság és az összeszerelés terén.

A vállalat európai helyszínt keresett, Budapest kiválasztása mellett a befektetőbarát üzleti környezet, a logisztikai adottságok, a munkaerő tudása és nyelvtudása, a tehetséges mérnökök ittléte és a világszínvonalú Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem megléte döntött.

A HIPA 2017-es adatai alapján az Amerikai Egyesült Államok továbbra is Magyarország legfontosabb Európán kívüli partnere mind a projektek száma, mind pedig a létrejövő munkahelyek száma alapján.

Kapcsolódó cikkek