Gyártási fázisba lép a NIO csúcstechnológiás akkumulátorcsomag-csereállomás üzeme

Gyártási fázisba lép a NIO csúcstechnológiás akkumulátorcsomag-csereállomás üzeme

2022. 09. 16.

nio

Elkészült az első automata akkumulátorcsomag-csereállomás, és ezzel ünnepélyes keretek között felavatták a NIO Power Europe Kft. biatorbágyi üzemét, amely a vállalat 15 millió eurós beruházásának fontos mérföldköve. A projekt, amely egyben a NIO első európai gyártóbázisa, több száz új munkahelyet hoz létre és tovább élénkíti a magyarországi elektromos járműgyártás ökoszisztémáját.

A kínai székhelyű NIO biatorbágyi beruházása fontos mérföldkőhöz érkezett a projekt bejelentését követően mindössze néhány héttel: 10 ezer négyzetméteres gyártócsarnokában megkezdődött ugyanis akkumulátorcsomag-csereállomásainak gyártása.

A technológia alapkoncepciója szerint a lemerült akkumulátorcsomagokat automatikusan cserélik egy konténer méretű egységben. A művelet néhány percig tart, szemben az elektromos töltőállomások hagyományos technológiájával.

A NIO az intelligens e-autók gyártásában is érdekelt, így célja, hogy felgyorsítsa prémium kategóriás elektromos járműveinek értékesítését, valamint hogy kiépítse az ilyen járművekhez szorosan kapcsolódó termékek gyártókapacitásait.

Ennek megfelelően a NIO a tervek szerint világszerte 4.000 akkumulátor csereállomást tervez üzembe helyezni 2025-ig, ebből ezret Kínán kívül, amivel fenntartható és gyors elektromos töltési megoldást kínál. Az új magyarországi üzem havi 20 csereállomás gyártásával fontos szerepet játszik e célkitűzés elérésében. A kész egységeket minden olyan európai piacra exportálják, ahol a vállalat e-járműveit értékesítik.

A beruházás tovább növeli a hazai e-járműgyártás ökoszisztéma jelentőségt, tekintettel arra, hogy 2016 és 2022 első féléve között számos, többnyire ázsiai befektető választotta Magyarországot akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenységének helyszínéül országszerte több mint 20 településen. Ez a befektetői aktivitás hozzásegítette hazánkat ahhoz, hogy 2021-re a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártójává váljon.

Kapcsolódó cikkek