Magyarország ismét a világ legnagyobb munkahelyteremtői között
HIPA

Magyarország ismét a világ legnagyobb munkahelyteremtői között

2018. 09. 04.

A 2017. évi eredmények alapján hazánk Európában a hetedik legjobb eredményt érte el

Magyarország továbbra is egyike a legnépszerűbb befektetési helyszíneknek a mértékadó IBM Global Location Trends idei jelentése szerint. A 2017. évi eredmények alapján készült felmérésben világszinten az előkelő hetedik helyen végeztünk a több mint 17 500 új munkahellyel az egymillió lakosra vetített munkahelyteremtés tekintetében. További jelentős eredmény, hogy az IBM-PLI adatbázis 2002-es indulása óta a tavalyi évben érkezett a legtöbb beruházási projekt hazánkba, szám szerint 121.

A 2017. évi eredmények alapján hazánk a hetedik legjobb eredményt érte el

Az IBM-Plant Location International (PLI) 2002-ben hozta létre a Global Location Trends adatbázisát, amely a vállalatok által közzétett bővítések és beruházások, valamint az egyes országok befektetésösztönzéssel és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szervezeteinek jelentései alapján gyűjti és dolgozza fel a működőtőke nemzetközi áramlására vonatkozó adatokat. A központi szempont a munkahelyteremtés, mint a beruházások nemzetgazdasági hatásának legmeghatározóbb mutatója, hiszen a létrejövő pozíciókat szinte teljes mértékben a célország munkaerőpiacáról töltik fel. A második vizsgált eredmény a lakosságszámmal arányosított munkahelyteremtés (új munkahely/lakosságszám). Az elemzés harmadik pillérét adó új munkahelyek hozzáadott értékét az érintett szektor által előállított érték, termelékenység, fejlettség, jellemző munkavállalói profil és bér alapján határozzák meg.

A napokban publikált jelentés alapján Magyarország mindhárom fő kategóriában jól teljesített: a tavalyi évben rekord szintet elérő külföldi működőtőke-befektetések (FDI) eredményeként a világon a 17. legtöbb munkahely hazánkban létesült 2017-ben, amivel európai összevetésben az előkelő hetedik helyre kerültünk, megelőzve több között Spanyolországot vagy Olaszországot. A 17 500 új pozíció a világ 2017-es munkahelyteremtésének az 1,6%-át teszi ki.

A létrejött új állásokat az országok lakosságszámával arányosító (új munkahely/egymillió lakosságszám) rangsorban a globális top 10-be kerültünk. A 7. pozícióban szereplő Magyarország előtt azonban kizárólag hazánknál kisebb lélekszámú országok szerepelnek.

A harmadik kategóriában a létrejövő munkahelyek nemzetgazdasági hozzáadott értékét vizsgálta az IBM-PLI, amely alapján Magyarország világszinten a 16. helyet szerezte meg, régiós versenytársaink mellett megelőzve többek között az olyan hatalmas gazdasággal rendelkező országokat, mint az Amerikai Egyesült Államok, Dél-Korea vagy a szomszédos Ausztria. Ez az adat igazolja a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által megfogalmazott új befektetésösztönzési fókusz létjogosultságát és eredményességét: a „Made in Hungary” típusú projektek ösztönzése mellett az „Invented in Hungary”, azaz a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek felé fordulást.

A 2017-es év minden szempontból rekordévnek bizonyult a magyar befektetésösztönzés történetében: mind projektszám és projektérték, mind pedig az eredményükként létrejövő új munkahelyek tekintetében. Az IBM által gyűjtött adatok szintén ezt mutatják, hiszen a 2002 óta működő adatbázis korábban egyetlen évben sem regisztrált annyi, szám szerint 121 hazánkba érkező befektetést, mint a tavalyi esztendőben.

A magyar nemzetgazdaság gerincoszlopát jelentő és a HIPA által kezelt projektet többségét adó járműipar kapcsán nemzetközi szinten is kiemelkedő adatot produkált Magyarország: világszinten az ötödik (Európában az első) helyen szerepel a befektetési célországok között, a létrejövő új munkahelyek alapján.

Kapcsolódó cikkek