Menetrend szerint halad az EcoPro BM katódanyag gyárának építkezése

Menetrend szerint halad az EcoPro BM katódanyag gyárának építkezése

2023. 04. 21.

Letették az EcoPro BM debreceni katódgyárának alapkövét, ami jól igazolja, hogy a dél-koreai vállalat 728 millió eurós projektjének kivitelezése a tervek szerint halad. A beruházás évi 108 ezer tonna lítium akkumulátorokhoz használt katódanyag előállítását teszi lehetővé, miközben 631 munkahely jöhet létre.

Az EcoPro BM 2021 decemberében bejelentett beruházása a BMW építés alatt lévő iFactoryja és CATL leendő óriás akkumulátorgyára után a legnagyobb Debrecenben, és volumene miatt várhatóan jelentősen hozzá fog járulni a helyi e-mobilitási ökoszisztéma fejlődéséhez.

A koreai vállalat hazájában elsőként kezdett nikkel alapú katódot gyártani, és célja, hogy Koreát akkumulátor nagyhatalommá tegye. Első európai gyára, amelyet Magyarországon hoz létre, szintén ebbe illeszkedik.

A debreceni üzem alapkőletételére azután került sor, hogy megérkezett valamennyi szükséges engedély és az előkészítő munkálatok megkezdődtek.

Dél-Korea hozta a legtöbb közvetlen működőtőke-beruházást (FDI) az országba 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben is, így mára a negyedik legnagyobb befektetői közösséget alkotja. A koreai beruházók aktivitását az is igazolja, hogy a HIPA égisze alatt a 2014-2022 közötti 9 év alatt összesen 49 esetben született pozitív befektetői döntés. Ezen projektek, amelyek döntő többsége az e-mobilitáshoz köthető, összesen 9,8 milliárd euró beruházási értéket testesítenek meg, és közel 15 ezer új munkahelyet hozhatnak létre a magyar gazdaság számára.