Mindhárom magyarországi telephelyén fejleszt az osztrák bútoripari vállalat
HIPA

Mindhárom magyarországi telephelyén fejleszt az osztrák bútoripari vállalat

2018. 01. 11.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Technológiai fejlesztéseket és csarnoképítéseket is magában foglaló beruházás keretében bővíti bútorgyártó kapacitásait Nyugat-Magyarországon az ADA-csoport. Az osztrák vállalat a több mint 5,2 milliárd forint értékű beruházással a folyamatosan növekvő keresletnek kíván megfelelni. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével megvalósuló projekt 100 új munkahelyet teremt a körmendi, zalaegerszegi és novai gyárakban.

A projekt a három gyártóegységnél összesen 100 új munkahelyet teremt

Az 1930-ban alapított osztrák anyavállalat az évtizedek során Ausztria legnagyobb, konszern szinten mintegy 3000 főt foglalkoztató bútorgyártójává nőtte ki magát. A cégcsoport, mely jelenleg Ausztriában, Magyarországon és Romániában rendelkezik termelő kapacitásokkal, az iparágon belül jelentős piaci részesedéssel bír; Ausztriában piacvezető, és magyarországi leányvállalatai is jelentős pozíciókkal rendelkeznek a hazai kárpitozott bútorok piacán. Az ADA felvevőpiacait elsősorban Németország, Ausztria, Svájc jelentik - így a magyarországi ADA gyárak is 98%-ban exportra termelnek.

Az ADA 1992-ben alapította meg első külföldi leányvállalataként a körmendi székhelyű ADA Hungária Bútorgyártó Kft.-t, majd másodikként a NOVA BÚTOR Kft.-t, mely két helyszínen, Nován és Zalaegerszegen működik. Az ADA Magyarországon évente kb. 41 000 bútort készít, mellyel mostanra az egyik legnagyobb hazai bútoripari vállalattá, s a legnagyobb kárpitosbútor-gyártóvá vált. Az ADA Hungáriánál – és kisebb létszámmal a NOVA Bútornál – termékfejlesztés is zajlik. A magas hozzáadott értékű kutatás-fejlesztési folyamat a tervezéssel kezdődik, melyet összhangba hoznak a technikai és elektronikai megoldásokkal, végül elkezdődhet a sorozatgyártás.

A beruházási tervek részben építési jellegűek, részben a géppark technológiai fejlesztését célozzák. A komplex beruházás részeként elsőként egy körmendi, majd egy zalaegerszegi csarnokberuházásra és a hozzá kapcsolódó eszközbeszerzésre kerül sor. A körmendi csarnokberuházás lehetővé teszi a folyamatosan erősödő hazai fejlesztő központ helyigényének kielégítését is. Az új gépek, az új technológia újonnan fejlesztett termékek gyártására is alkalmasak lesznek.

Kapcsolódó cikkek